Bionikus ember: TOP 10 új technológia (ami megváltoztatja az életet)

Napjainkban egyre közelebb kerülnek a kutatók ahhoz, hogy megalkossák a bionikus embert. Ma már egyre több szervet vagyunk képesek replikálni, esetleg újra használhatóvá tenni. Mindez nem jelent kevesebbet, mint egy ember látásának visszaadása, vagy egy - az eredetinél még jobb - nyelv megalkotása. Igen, a technológia a kezükben van.

A következőben egy áttekintést láthattok a legújabb, legígéretesebb találmányokról.

10. Művégtagok után mű-agy-részlet

Nem, nem fogják a műaggyal rohangáló akármik elárasztani az utcákat. Nem erről van szó. Az agy egy bizonyos részét a hippokampuszt a jövőben esetleg képesek leszünk egy chippel helyettesíteni. Mindezt Theodore Berger, a Southern California Egyetem egyik professzora hozta létre. A hippokampusz többek között a rövid távú memóriát és térbeli megértést irányítja. Az agy ezen területét többek között az Alzheimer-kór és a Stroke nagymértékben képes károsítani, ez a technológia az ilyen betegségben szenvedő embereken segíthet. Berger jelenleg teszteli a chipet, de a kutatások kecsegtetők. Írt egy könyvet is 2005-ben "Toward Replacement Parts for the Brain" címmel.

9. Öreg ember, új pénisz

A merevedési díszfunkció szerintem nem tévedek, ha azt mondom: minden férfiember életét megkeseríti. Nos a jó hír, talán nem kell többé hímvessző-protézis. Anthony Atala és a kutatócsoportja a Wake Forest University-n sikerrel hozott létre corpora cavernosa-t, azaz barlangos testet, ami megtelve vérrel biztosítja merevedést. Öröm az ürömben, a technologia még csak nyulaknál elérhető. Az eltávolított szövetek (barlangos testek) a nyulak saját szövetéből nőtt vissza és egy hónap múlva a nyulak már vissza is térhettek ahhoz, amit a legjobban tudnak...

8. Mesterséges sejtek

Ha ma valaki megbetegszik teljesen természetes, ha van gyógyszert kap. Kapszula, pirula, tabletta, injekció, kúp, krémek és még megannyi lehetséges módja van a gyógyszerek bejuttatására. Azonban ez nem minden esetben a legtökéletesebb megoldás. Nagy a veszteség a mellékhatás, ezek a technikák nem biztosítják a megfelelő hatásfokot. Daniel Hammer, a University of Pennsylvania bioenergetikai professzorának van egy jobb módszere: mesterséges sejtek. Ezek a sejtek polimerekből állnak és a fehérvérsejtek viselkedését utánozzák, képesek a véráramban utazni. Képesek a hatóanyagaikat direkt a fertőzött vagy daganatos sejtekhez juttatni. Hajrá.

7. Hordozható vese

Azoknak akiknek a veséjük nem működik megfelelően, alapvető, életben maradásukhoz feltétlen szükséges a heti többszöri, órákig tartó dialízis. Ezzel az eljárással szűrik ki a vérből a toxinokat, anyagcsere bomlástermékeket, valamint izozmotikus szintre állítják be a vér ozmolaritását. De egy új, kicsi, hordozható, művese megváltoztathat mindent. Mindezek ellenére az ún. AWAK (automated wearable artificial kidney), jobban teljesít mint a jelenlegi dialízisközpontok, mivel használható a nap 24 órájában a hét minden napján. Az új technológia Martin Roberts és David B.N. Lee nevéhez fűződik, mindketten az UCLA professzorai.

6. Okos térd

A neve RHEO. Hugh Herr és Ari Wilkenfeld mesterséges-intelligencia kutatók (MIT) fejlesztése. Persze mondhatjuk: eddig is készült megannyi művégtag, protézis. De ez más. A gép önálló "aggyal" rendelkezik. Érzékeli a talaj tulajdonságait, így képes ahhoz alkalmazkodni, így egy biztonságosabb, kényelmesebb járásérzetet biztosít viselőjének. 

5. Új végtag

El sem tudjuk képzelni, milyen lenne az életünk a végtagjaink nélkül. Sajnos rengeteg embernek ez a valóság. Egy új technológiával azonban hamarosan minőségileg jobb és könnyebb életet élhetnek. Új végtagok a gondolat erejével. A bionikus kar Dr. Todd Kuiken (Rehabilitation Institute of Chicago) fejlesztése/találmánya. Az egészséges, a hiányzó végtagba futott idegek által szállított impulzus egy a mellkasba vezetett ideghálózatba jut, ahonnan a bionikus karban lévő érzékelők felveszik az ingereket, ennek megfelelően megmozdul a kar. A páciensnek csak "gondolnia" kell rá.

4. "Embertelen" ízlelés

A nyelv egy erőteljes érzékszerv, de nagyon szubjektív is, mondta Dean Neikirk, computer and electrical engineering at the University of Texas at Austin professzora. Ha az élelmiszercégek egy mesterséges ízt akarnak létrehozni az elektronikus nyelvhez fordulnak. Neikirk és a csapata által fejlesztett eszköz a folyadékok pontos kémiai összetételét elemzi ki. A nyelv apró érzékelőket használ melyek elszíneződnek, ha kontaktusba kerülnek például különféle cukor molekulákkal. A rendszer persze nem helyettesíthető egy emberrel, aki tudja: Ez jó ízű! De a kémia jó ízlése biztosított.

3. Hordozható hasnyálmirigy

A készülék hordozható, funkciója, hogy felügyelje az egyén vércukorszintjét, valamint ennek megfelelően beállítsa a megfelelő inzulin szintet. A készülék éveken belül piacra kerülhet, mondta Aaron Kowalski (a strategic research projects at the Juvenile Diabetes Research Foundation igazgatója). Kowalski elmondása szerint a készülék kezdetben két technológia ötvözése lesz. Egy inzulinpumpáé és egy vércukorszint monitoré. Az eszköz az inzulin-függő diabéteszes betegeknek segít majd könnyebb életet élni, elkerüli a magas illetve alacsony vércukorszint okozta mellékhatásokat, szövődményeket.

 2. Újranövő csontszövet

A kutatók a 60-as évektől ismernek olyan fehérjéket, melyek ösztönzik a csontszöveteket, hogy a sérült területeken újra képződjenek. A technológia nem működött tökéletesen, vagy hibás szövet sarjadt, vagy rossz helyre nőtt. 2005-ben a problémát az UCLA kutatói oldották meg. Speciálisan felépített fehérjéről van szó (UCB-1), amely képes irányítani a szövetek megfelelő helyen való képződését. A technológiát csigolya pótlásra, plasztikára használhatják például, amivel bizonyos idült hátfájást, deformitást lehetne megszüntetni. 

1. Bionikus szem

Ha vak vagy akárcsak egy kis fényt vagy körvonalakat látsz nagy különbség. Az új bionikus szemmel mindkettő megvalósulhat. Mindez az Argus II Retinal Prosthesis segítségével. Az eszköz még a fejlesztés elején tart, Harvard Research Fellow katatója Dr. John Pezaris kezei alatt. A szerkezet működése, hogy a környezetről felvételeket készít, amit elektronikus jellé lakít, majd wireless segítségével juttat a beültetett elektródákba. A csavar a következő. A szembe ültetett elektródák a szem azon terülteiben vannak, ahol a retina elvesztette funkcióját. A kezdetleges szakaszban járó kutatásban egyelőre megkerülik a szemet és közvetlenül az agyba irányítják a jeleket, aki korábban látott, majd ezután vesztette el a látását annak agya képes lesz az információkat feldolgozni és kialakítani a látás érzetét.

 Mindez pusztán a közeljövő, cseppet sem kiábrándító. Remélhetőleg újabb és újabb remek találmányok születnek még, melyek hozzájárulnak egy jobban élhető élethez.

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
Oppenheim 1 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://biokemia.blog.hu/api/trackback/id/tr971189219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.