Tudtad? I. (Az etén)

Az etén

Az etén a legegyszerűbb alkén. Sokan ismerik a belőle polimerizációval készült műanyagot a polietilént (PE). Most mégsem erről lesz szó, hanem egy másik tulajdonságáról. Mégpedig arról, hogy a gyümölcsök érését az etén sietteti, azaz gyümölcsérlelő növényi hormon. Ez a tulajdonság már mintegy 100 éve ismert. Az érés kezdetekor nő, beérés után csökken a koncentrációja.

A legtöbb gyümölcsöt éretlenül szedik le, így több időt bírnak ki, ami az utazás során igen csak hasznos tud lenni. A gyümölcsöket ezután raktárakban etén-gáz segítségével érlelik meg. A penészgombák szintén tartalmaznak etén-gázt, ezért érik gyorsabban a penésszel fertőzött gyümölcs. Az eténnel továbbá időzíteni lehet különféle dísznövények virágzását, befolyásolja egyes magvan csírázását, hagymák, gumók kihajtását. Természetesen ennél tovább mentek a kutatók. Ma már létezik olyan vegyület, ami etén leadására képes, immáron több mint 20 féle növény esetében sikeresen alkalmazzák (alma, banán, citrom, narancs, szőlő, kávé stb.)

 

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
Oppenheim szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://biokemia.blog.hu/api/trackback/id/tr261188998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.