Tudtad? II. (A dauer)

A dauer nem más, mint amikor begöndörítik a hajat. A fodrászathoz nem értek, de a lényege ez. Sokkal érdekesebb, hogy mi történik ilyenkor a hajjal. Ismét egy dolog, ami többet árt, mint használ.

A hajat alkotó fehérje a keratin. A keratin egy fibrilláris fehérje, melyben az aminosavak β-konformációjú nyújtott polipeptidláncokká állnak össze. Kialakul a β-redő.

A keratin láncmolekuláit az egymáshoz közel kerülő ciszteinrészek (a cisztein [Cys] egy aminosav) -SH csoportjai által kialakított -S-S- (diszulfid-hidak) stabilizálják, ezzel növelik a H-hidak hatását.

 

És akkor a dauer lényege, tudományos szemmel. A fodrász becsavarja a hajat, majd a diszulfid-kötéseket a dauervízzel megbontja, a szárítás során végbemenő oxidáció révén a diszulfid-hidak más helyen alakulnak ki, és a haj az adott állapotban rögzül.

 

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
Oppenheim szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://biokemia.blog.hu/api/trackback/id/tr921189080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.