20 ijesztő, régi sebészeti eszköz

Kicsit elrugaszkodom az eddigi témáktól, de szeretnék bemutatni néhány érdekes, régen használt (fogjuk-rá) sebészeti eszközt. Talán ezek után mindenki átértékeli a ma egészségügyi rendszerét...

Amputációs kés (1700-as évek)

A kések, melyeket a XVIII. század folyamán használtak még jellemzően íveltek voltak, mert a sebészek - amputációval megbízott emberek - a csont elfűrészelése előtt egy körkörös bemetszést ejtettek az adott területen  bőrön és izmon. A XVIII. század vége felé az egyenes kések váltak elterjedtebbé, mivel így a csonkolás után, bőrrel tudták fedni az amputált végtagot.

Amputációs fűrész (1600-as évek)

Amíg néhány sebész úgy döntött, hogy szépen díszített eszközökkel fitogtatja gazdagságát, mint például ez, addig bizonyítást nyert, hogy a rések remek táptalajt jelentenek a baktériumok szaporodásához. Hogy ezek után lecserélték-e, az nem tudom.

Nyíl eltávolító (1500-as évek)

A feltételezések szerint úgy használták hogy a sebbe helyezték, összezárt állapotban a központi rúddal megragadták a nyilat, majd ezután szétfeszítetek a sebet a két ollóhoz hasonló oldalsó fém résszel, ezzel megakadályozva, hogy a nyílvessző hegye a húsba fúródjon.

Mesterséges pióca (1800-as évek)

Elterjedt orvosi alkalmazás volt, főként szem és fül műtéteknél használták. Az eszköz lényeher, hogy a recézett rész belevág a bőrbe vérzést előidézve, míg aközépső henger a vákuumot biztosított, ezáltal felszívta a vért.

Golyó eltávolító (1500-as évek)

Az eszközt mélyen a golyó fúrta sebbe tudtak tenni, majd kellően meghosszítani. A golyót átfúrták, majd eltávolították

 

Méhnyak tágító (1800-as évek)

Ezt az eszközt, mint neve is mutatja a méhnyak tágítására használták, azonban használata fokozatosan abba maradt, mivel könnyem a méhnyak repedését okozhatta.

Körülmetélő kés (1800-as évek)

A körülmetélést szerte a világon alkalmazzák különböző okokból, meggyőződésből. De néhány eszköz amit erre alkalmaztak félelmetes volt, mint például ez a XVIII. századi kés Európából.

Ecraseur (1870-es évek)

Sebészeti műszer olyan növendékek vagy új képletek vérzés nélkül eszközölendő eltávolítására, melyek kocsányosak vagy kocsányosíthatók. Legelőször Chassignac francia sebész ajánlotta. A műszer hüvelyben járó lánc, mellyel a kocsány körül kacsot képeznek s ezt a műszer másik végén levő csavarral szorosabban lehet fogni mindaddig, míg az eltávolítandó daganat vagy növedék kocsánya átszakad. Ezen összehúzás alatt vérzés nincs s ez éppen a műszer főcélja.

Vérzéselállító csipesz (1800-as évek)

Ezeket a csipeszeket vérzéselállításra alkalmazták. A pengék erőteljes nyomást gyakoroltak az adott érszakaszra így elállítva a vérzést.

Hernia eszköz (1850-es évek)

Ezt az eszközt sérv restaurálása után alkalmazták, körülbelül egy hétig hagyták az érintett területen, azzal a céllal, hogy összefogja a terültet és segítse az újbóli szövetképződést.

Hirtz iránytű (1915)

A Hirtz iránytűt arra használták, hogy pontosan eldönthető legyen, a golyók hol helyezkednek el a testben, így nagy pontossággal eltávolíthatóak.

Hiszterektómia / metronóm (1860-90-es évek)

Ezt az eszközt arra használták, hogy hiszterektómia alatt amputálja  a méhnyakat.

Vesekő eltávolító (lithotom, 1740-1830-as évek)

Az eszközt vesekő eltávolításra használták. A nyél tartalmazott egy olyan rejtett pengét, amit beraktak a hólyagba, eltávolítás közben a köveket megragadták és kivették.

Szájpecek (1880-1910-es évek)

Ez a fából készült eszköz arra volt hivatott, hogy altatás közben szabad légutakat biztosítson. Képzeljük csak el milyen higiénikus lehetett az eszköz.

Sebző (1910-20-as évek)

Vérvételi eszköz. A pengék egy rugón lógtak, ami kioldás után nagy erővel fúródott a bőrbe, a vért egy üvegcsészével fogták fel. Melegíteni is tudták, így a vér gyorsabban folyt.

Koponya fűrész (1930-60-as évek)

Ezt a kézzel hajtott fűrészt, arra használták, hogy megfelelő helyen a koponyát ki tudják vágni, ezzel hozzáférést engedve egyéb eszközöknek.

Dohányfüstbeöntés (1750-1810)

A dohányfüstbeöntőt arra használták, hogy dohányfüstöt juttassanak a végbélbe. A füstről számtalan jótékony hatást feltételeztek, például, hogy javítja a légzést.

Mandula tiló (1860-as évek)

Az eszközt a mandulák eltávolítására használták, hasonlóan működött mint a nyak tiló. Az eszköz pontatlan volt, sokszor hagyott csonkokat maga után, valamint számtala alkalomkor komoly vérzés lépett fel.

Trephine (koponyalékelő, 1800-as évek)

Arra használták, hogy meglékeljék a koponyát. Az eszköz közepén lévő hegyes rész azt a célt szolgálta, hogy elindítsa a fúrást és helyben tartsa az eszközt.

Hüvelytükör (1600)

A hüvelytükör a vagina feltárását biztosította.

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
Oppenheim 6 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://biokemia.blog.hu/api/trackback/id/tr211247303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.08.06. 10:08:04

Épp a minap írtam valahol, lehet, hogy kommentben esetleg levélben, hogy valamely elmúlt korban szívesebben éltem volna mint a maiban. Ami visszatartott mégis eme szenvedélyes vágyakozástól, az akkori fogorvoslás általam elképzelt minősége és állapota. Függetlenül attól hogy nem minden fogam hagyott el szabályos körülmények között, volt több kiverés és kihúzás csak úgy mezítláb'. Azt hiszek leginkább a fogorvosnak attó a zizegő micsodájától tartottam, és legutóbb amikoris éppen hasonló műveletre került sor és megkérdezték akarok e fájdalomcsillapítást, büszkén elutasítottam.
Nézve ezt a remek összeállítást, megint eszembe jutott a múltba való vágyakozásom, bár azt hiszem erős nyomot hagytak a látvány különböző elemei. A nyílvessző kihúzó még hagyján, de hogy belecsavarjanak a képembe egy fadugót...
Szivesen elvinném a blogomra, ha lehetne ezt az összeállítást, hogy kicsit szélesebb körben is terjedjen.
Cou-cou, ha te vagy mögötte, válaszolj légy szives!

Oppenheim · http://mentok.blog.hu 2009.08.06. 15:25:36

Cou-cou? Na ezt nem értem, mármint az utolsó mondatot... bocs:)

Forrást tüntesd fel és rakd ki nyugodtan.
Üdv!

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.08.07. 08:35:05

@Oppenheim:
Fiam barátjának a beceneve - sokáig Franciaországban dolgozott, ha jól tudom biokémikus kutatóként,
Köszönöm, felteszem mert sejtem, hogy néhány embert érdekel az oldalamon, és nem csak ez, de a többi
cikked is, remélem idelátogatnak.

-tara- · http://hegyek-lanya.blogspot.com/ 2009.08.07. 12:45:19

Fantasztikus ez az egész. Félelmetesek ezek az eszközök, de a maguk nemében gyönyörűek. Precíz, finom kidolgozásúak és egy múzeumban szívesen el is nézegetném naphosszat, de azért inkább ne próbálják ki rajtam:) Csomagolás bársonnyal bélelt dobozban, mint a fegyvereket akkoriban. Adtak a minőségre az őseink.

Akkor kiegészíteném én is az 1900-as évek környékére való vágyakozásomat, feltételezve, hogy az eszközök némelyike még alkalmazásban volt: akkor szeretnék élni, igen, az 1880-1910 körüli időkben, Budán, úgy, hogy egészséges vagyok és nem cselédnek születek:) Na így már rendben van.

Köszönet neked is és Oppenheimnek is a bemutatóért. Most azonnal meglátogatom a blogját és ha elvarázsol, állandó vendége leszek, kiteszem őt magamnál is.

Oppenheim · http://mentok.blog.hu 2009.08.07. 14:35:21

@-tara-: az egyszer biztos, hogy szépek és jól megmunkáltak, az orvosok közt biztos egyfajta státusszimbólumként is funkcionált. De mi van a sterilitással?:) Én minden esetre azt mondom, hogy legalább ezért legyünk elnézőek a ma egészségügyi rendszerével: érzéstelenítenek és lemossák a dolgokat:)

hireske 2014.01.10. 18:45:41

Üdvözlök mindenkit!
Szeretnék vásárolni használt orvosi eszközöket,protézist,főleg régit. Kis,és nagy tételben.
Ui: Amalgám,és mindenféle nemesfém,illetve ötvözet felvásárlás készpénz fizetéssel.
Tel: +36303843853