Tudtad? VI. (Az üveg)

Nap, mint nap találkozunk vele, szinte mindenhol használjuk, sok mindenre gondolhatunk ilyenkor, most azonban az üvegről lesz szó. Érdekesebb, mint gondolnád!

Az üveg tulajdonképpen egy folyadék. Az üveget alkotó kompoensk hűtés hatásárarideggé válnak, de nem kristályosodak ki.

Ma már több, mint 100.000 féle üveget imerünk, ezek közül kerül ki a mintegy 800 típus, amit a mindennapi életben fekhasználunk. Az üvegek kémiai szerkezete a folyadékok állapotához hasonlóan véletlenszerűen alakul ki az olvadt ömledékből a megszilárdulás pillanatában. A különbség a folyadék- és az üvegállapot között az, hogy megszilárdult állapotban az üvegszerkezetet (üvegállapotot) alkotó atomok hőmozgása gátolt.

Előállítás

Amit mi üvegnek hívunk nem más mint mész (kalcium-oxid), szóda (nátrium-karbonát) és kvarc (szilícium-dioxid) összeolvasztásakor keletkezett átlátszó vagy áttetsző végtermék (nátronüveg).

Az üvegmegmunkálás technikái (forrás: wikipedia)

  • Élfénycsiszolás: A tükör széleinek 1,5 mm × 1,5 mm -es éltörése "I" illetve "C" profillal.
  • Fazettázás: Egyenes fazetta : a tükör egyenes oldalainak szögbecsiszolása, 5 mm-től 50 mm szélességben, 4-től 25 fokig.
  • Íves fazetta: a tükör íves oldalainak szögbecsiszolása, 5 mm-től 35 mm szélességben, 4-től 10 fokig.
  • Mikrofazettázás: Alakos és egyenes fazettázással, bármilyen formájú és kis méretű üveget vagy tükröt csiszolunk. Ezt dekorációként vagy Tiffany-üvegekhez használják.
  • Szögbecsiszolás: Az üveg széleit 45°-os, illetve bármilyen szögben csiszoljuk. Ez az üveg összeragasztásánál játszik szerepet.
  • Gravírozás: Az üveg vagy tükör felületében történő becsiszolás. Mintákat lehet kialakítani vele.
  • Kagylócsiszolás: Becsiszolás az üveg felületébe, tolóajtóknál fogantyú helyett használják.
  • Furatozás: Különböző átmérőjű furatok készítése, 4-100 mm átmérőben.
  • Hőszigetelés: Két vagy több rétegű üveg összeragasztása különböző légréssel, 5,5mm -től 19,5 mm ig.

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
Oppenheim szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://biokemia.blog.hu/api/trackback/id/tr401257705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.