Nanorészecskékkel a rák ellen

A nanotechnológia, mint olyan még egy fiatal szakterület, ámde annál előremutatóbb és innovatívabb. Nanotechnológiával kapcsolatban, sokmindent megtudhatsz a nanopaprika.eu-n!

Az agy-tumorok az egyik leghalálosabb tumor fajta, mind emellett a legnehezebben kezelhetőek. Azt is könnyű belátni, hogy a műtét nagyon invazív beavatkozás és ritkán úszhatjuk meg valamiféle agykárosodás, kognitív funkcióvesztés nélkül. Ez persze függ a tumor elhelyezkedésétől és szétterjedségétől. Agy-tumorok esetében rendkívül fontos a pontos feltérképezése, mind a tumornak mind pedig a páciens érintett agyterületének; vagyis mi miért felelős, ugyanis ez mindenkiben elérhető lehet. Az agytumorok esetebén mindemellett igen nehezen különböztethető meg az ép- és a rákos szövet.

 Egy nemrégiben kifejlesztett új technológiának köszönhetően minden eddiginél jobban feltérképezhető az érintett terület. Kutatóknak ugyanis sikerült (egyelőre egereknél) a vér-agy gáton tökéletesen áthatoló fluoreszcens nanorészecskéket juttatni egerek agyába, ahol több, mint 5 napig a rákos sejtekben maradtak (a tumoros sejteket azért lehet megjelölni, mert anyagcseréjük sokkal gyorsabb az egészséges sejtekénél így a tápanyag molekulák felhalmozódnak bennük). Az eredmények kecsegtetők, mind MRI-n mid pedig egyéb optikai képalkotó módszereknél jól látható a daganat struktúra. Műtétek alatt szintén ezeket a felvételeket használják az orvosok.

Emellett a technológia alkalmas lesz tumorok korai felfedezésére. A nem egészséges sejtek kimutatása (~1 mm) már a milliméter 10-ed vagy akár még nagyobbad része esetén lehetségessé válik. Kutatási eredmények igazolják, hogy chlorotoxinnal kombinált nanorészecskék drámaian lassíthatják a tumorok növekedését. Ma egyébként a daganatos betegségek kezelése a daganatok érrendszerének kialakulásának gátlása útján történik, de legalábbis ez irányban vannak törekvések.

A nanorészecskék gyakorlatilag "felkapcsolják a világítást" a tumoros sejtekben. Az eljárás neve pedig: agy daganat megvilágítás. Richard Ellenbogen szerint (UW Orvosi Egyetem Neurológiai Sebészet professzora és tanszékvezetője) ez a jövő képalkotó eljárása a daganatos megbetegedések esetében.

A kutatások itt folynak jelenleg: National Institutes of Health, the Jordyn Dukelow Memorial Fund and the Seattle Children's Hospital Brain Tumor Research Endowment.

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
Oppenheim szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://biokemia.blog.hu/api/trackback/id/tr151289395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.