A megszemélyesített szagok

Az előző posztban a szaglásról volt szó. Most megszemélyesítjük a szagokat molekulaképletekkel (a teljesség igénye nélkül). Mindezt azért, hogy tudd mit is szívsz.

A listát a tovább gombra kattintva érheted el!

Metil-butanoát
alma

Etil-butanoát
ananász

Izopentil-butanoát
körte

Metil-izobutanoát
sárgabarack

Propil-izobutanoát
eper

Izopentil-izobutanoát
banán

Butil-propanoát
rum

Piperin
a bors egyik illatanyaga

Jasmon
a jázmin illatanyaga

Eugenol
a szekfűszeg illatanyaga

Vanilin
a vanília illatanyaga

Dimetil-szulfid, merkaptán
a "gáz illata" a háztartásokban alkalmazott gáz metán, ami szagtalan, ezekkel a molekulákkal szagosítják, hogy szivárgás esetén észre lehessen venni

β-jonon
ibolyaillat

Butilmerkaptán
görényszag

Brómsztirol és a fenilacetaldehid
töményen kellemetlen szagúak, nagy hígításban jácintszagúak

zsírsavaldehidek
Töményen izzadtságszagúak, nagy hígításban enyhe izzadtságszag, de
emellett narancs-, rózsa-, jázmin stb. között változik az illatuk

Indol és a szkatol
emberi bélsár bűzét okozzák, nagy hígításban azonban virágillatuk van


Alliin
fokhagyma fő hatóanyaga, az alliin az aliináz nevű enzim hatására allicinné alakul át, amely - többek között - diallil-diszulfiddá bomlik


Trimetil-amin
a rotható hal szaga

Kuminaldehid
poloskaszagú, nagy hígításban azonban nem kellemetlen

α-Pinén
tűlevelűek

Bornilacetát
fenyő

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
Oppenheim 2 hozzászólás
Címkék: illat szag molekula

A bejegyzés trackback címe:

https://biokemia.blog.hu/api/trackback/id/tr831294761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asdfetc 2009.08.07. 20:25:52

Hiánypótló blog :)
Ha nem tévedek, a gyümölcs-illatanyagok (vagy csak bizonyos gyümölcsöké) mérgezőek. Erről tudsz valami részletesebb információt, pl. halálraszagolgatási mennyiség? :D

Oppenheim · http://mentok.blog.hu 2009.08.07. 21:18:39

@birogeri: érdekes gyilkosság lenne :)
vannak , mérgező illóolajok, észterek, mint például a fent említett gyümölcsészterek is. De ezek hosszasan nagy mennyiségben belélegezve okozhatnak halált. Pl. a liliom amit a közhiedelem, mint halálos illatú növényt tart számon, igazából nem az... az orvosi irodalomban még nem írtak le ilyen halálesetet. Azonban ezek az észterek is inkább oldóhatásuk révén fejtik ki hatásukat. Egy biztos illattól/szagtól meghalni nem hiszem, hogy lehet. De erről egy farmakobotanikust kéne megkérdezni :)