A szaglás

A legtöbben azt vallják, hogy az illatok fontosabbak az ízeknél. Ezt mindenki döntse el saját maga. Az ember alapvetően 4 alap ízt képes megkülönböztetni a sósat a savanyút az édest és a keserűt. Ezen kívül feltételezhetően létezik egy ún. umami íz, amelyet aminosavak és nukleotidok okozhatnak, szintén édeskés érzetet kialakítva. Majd el felejtettem, bármily meglepő a vízre érzékeny receptorok is léteznek.

De visszatérve a lényegre: a szaglás.

Az ember mintegy 10 ezer szagféleség azonosítására képes, azonban a pontos folyamat nem rég derült ki Richard Axel és Linda B. Buck-nak köszönhetően. A két kutató felfedezett egy körülbelül 1000 génből álló géncsaládot, mely szerepet játszik a szaglás kialakításában. A szaglóhámunkon mintegy 1000 különféle receptorsejt található, mégis több mint 10.000 különféle szagot tudunk megkülönböztetni. Hogyan lehetséges mind ez? Feltételezések szerint bizonyos molekulák több receptorhoz kötődnek egyszerre, így egy merőben más érzetet, végső soron szagot alakítanak ki számunkra. Az érezhető szagokat leginkább a szaglóhámon feloldódni képes molekulák adják. A szaglóhámba elhelyezkedő szaglóreceptorok Dendrit-szerű képződményeikkel fogják fel az ingerületet és egy a szaglóidegeken található megvastagodott részbe a glomerulusba továbbítják azt. Mindig, ugyanoda. A szagingerek átkapcsolódva más idegekre eljuthatnak a limbikus-rendszerbe a hipotalamuszba és a frontális lebenybe is. Mivel a limbikus-rendszer, pontosabban a halántéklebeny hippokampusz területe fontos szerepet játszik az emléknyomok rögzítésében ezért lehetséges, hogy egy adott szag, emlékek félidézését segítheti. Alapjában kinek milyen illat/szag tetszik a hipothalamusz felelős.

A wikipédia idevágó egyik cikke.

Míg az ember úgy 10000 szagot tud megkülönböztetni, addig a gyakorlatlanok ezeknek csak a felét tudják korrektül megnevezni. Gyakorlással ez az arány 98% -ra nőhet. Nagy a szagokkal kapcsolatban a személyes tapasztalatok szerepe. Sokszor emlékeztetnek egy helyre, ahol a szag érződött, vagy egy tevékenységre, amikor ez a szag volt a levegőben.

Gyakran különbséget tesznek egy implicit, preszemantikus és egy szemantikus szagemlékezet között. A preszemantikus emlékezet spontán a szaghoz kapcsolódó helyre vagy tevékenységre emlékeztet. Ez a vizuális rendszeren át történik: az ember szinte maga előtt látja a helyzetet, például a karácsonyt. Mivel a szaglókéregben nincsenek leképezve az egyes szagok, azért ezek a látottakhoz kapcsolódnak. A szag pontosabb meghatározásához egy második, verbális rendszerre is szükség van, ami névvel azonosítja. Tehát a szagélmények feldolgozásában különbség van a szemantikus és az implicit emlékezet között.

Kondicionálás

Emberben néhány kellemetlen szag védőreflexeket válthat ki, például hányást. A limbikus rendszerrel és a hipotalamusszal fennálló szoros kapcsolat különleges helyzetet hoz létre a tanulási folyamatokban: A klasszikus kondicionálási helyzetekben a kapcsolat még nagyon hosszú idő alatt is csak nagyon nehezen bomlik meg. Például így válthat ki hányingert az étkezés helyszíne, vagy a halszag még évekkel a romlott hal evését követően. Génjeinkben van ez a könnyű kondicionálhatóság.

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
Oppenheim szólj hozzá
Címkék: illat szaglás íz

A bejegyzés trackback címe:

https://biokemia.blog.hu/api/trackback/id/tr101294667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.