Ez a csoda-dressz

Úszásról lesz szó, pontosabban a nagy vihart kavart új dresszekről. Megvizsgáljuk kicsit tudományos szemmel.

Az ellentmondásos poliuretán úszódresszeknek köszönhetően 34 új világcsúcs született a nemrégiben lezárult római vizes vb-n. Jövő májusától használatuk tiltott.

A 100% poliuretán ruhák, mint például a Jaked01, Arena X-glide vagy az Adidas Hydrofoil rendkívüli mértékben csökkentik a vízellenállást, áramvonalassá teszik a testfelületet és jobb siklást biztosítanak a viselőiknek. A legtöbb ilyen dressz teljes mértékben illesztésmentes, ultrahang-hegesztett, így nincsenek varrásnyomok, vagy egyéb ellenállás növelő faktorok.

A poliuretán (PU)

A poliuretán egy polimer molekula, polimernek nevezzük az ismétlődő egységekből, monomerekből felépülő nagyméretű molekulákat, melyekben az egységeket kémiai kötések kapcsolják össze. A polimerek elvileg végtelen sok ismétlődő egységből állhatnak. A polimerizáció lépésenként történik 2 monomer között melyek közül az egyik legalább két izocianát (R-N=C=O) funkcionális csoportot tartalmaz, míg a másik legalább két hidroxil (-OH) csoportot. A folyamat katalizátor jelenléte mellett megy végbe.

A reakció során poliolok és poliizocianát addíciós polimerizáció során egyesülnek. A reakció terméke egy polimer,a mi tartalmazza a poliuretán kapcsolatot (-RNHCOOR). A polimerizáció, mint említettem katalizátor jelenléte közben megy végbe. A katalízis harmadrendű aminok (annyit tesz, hogy a nitrogén atomhoz három szénhidrogéncsoport kapcsolódik) segítségével megy végbe. Így épül fel a poliuretán.

A katalízis

 

A poliuretán

 

És végül a gyártó saját termékéről:

FASTER, LIGHTER, SMOOTHER.

  • 54 hundredths of a second advantage in a 50m free style race*
  • 20% local drag reduction**
  • 24% longer time at peak speed***
  • 99gr/sqm = the lightest fabric ever used in a top competition suit
  • 1 piece of fabric
  • ZERO seams on the front
  • 100% stitchless

 

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
Oppenheim 1 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://biokemia.blog.hu/api/trackback/id/tr701295057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.