Viktor Juščenko hamartómái

Viktor Juščenkót feltehetően dioxinnal mérgezték meg 2004 szeptember 5.-én Kijevben. Egy ismeretlen merénylő ugyanis dioxinnal "ízesítette" a levesét. No nem politizálunk, de ami történt az arcán az érdekes és ha az, akkor megvizsgáljuk miért az. (a cikk)

Az ukrán politikus arcán jóindulatú bőrszaporulatok értsd "akne" jelentek meg. Ez mint kiderült, vélhetően az életét mentette meg. A kinövésekben (klórakne) ugyanis a dioxin felhalmozódott, ezáltal elszigetelődött a létfontosságú szerveitől, ezen kívül egy igen erős hatású mérget is elkülönítettek, az úgy nevezett TCDD-t (2,3,7,8-tetrachlrodibenzo-p-dioxin), melyet a citokróm p450s-es enzim (CYPs) alakít ki (katalizál) dioxinból. A citokróm p450s-es enzim a mitokondriumok vagy az endoplazmatikus retikulumok külső sejtmembránjában találhatóak és több ezer exogén illetve endogén vegyületet állítanak elő. Például a májban található bilirubin (vvt lebomlásának végterméke) előállításáért is felelősek. A CYPs-ek a legtöbb egyéb szövetünkben, tehát nem máj szövetben is megtalálhatóak, fontos szerepük van a hormonok előállításában és lebontásában, a koleszterin szintézisében, vagy a D-vitamin előállításban. A Humán Genom Projekt keretein belül eddig 57 gént találtak, mely kódolja valamelyik citokróm p450s enzim variánst.

A TCDD

A kinövések a bőr átrendeződései, bőr őssejtekből jöttek létre (hamartómák). Az új szerv a bőr normális struktúrájából jött létre, miközben felvértezte magát egy magas szintű, hatásos dioxin-metabolizáló enzimmel, mondta Jean Saurat (Genova) vezető bőrgyógyász, aki Juščenkót kezeli.

A hamartomák olyan sejtszaporulatok, melyek normális sejtekből jönnek létre, de más funkciót látnak el. "Ezentúl a bőrt megilleti a tisztelet, mint detoxikáló szerv is" - mondta Saurat. Ezen kívül még azt is elmondta, hogy a kezelés kezdetén a politikusban 50 ezerszer nagyobb volt a TCDD koncentrációja, mint egy átlagos emberben. Nem semmi.

Végül pedig, mi is az a dioxin – A dioxinok az egyik legmérgezőbb, klóratomokat és aromás gyűrűket tartalmazó szerves vegyületcsalád. Ugyanazon kémiai struktúrán belül több­féle variáció is lehetséges, a legveszélyesebb 2,3,7,8-tetraklór-dibenzo-p-di­oxint (rövidítése TCDD) szokták egyszerűen »dioxin«-nak hívni. Ezek a vegyü­letek a természetben nem fordulnak elő, veszélyességük miatt célirányos gyártásuk, a velük való kereskedelem az ún. Stockholmi Konvenció értel­mében számos országban, köztük Magyarországon is tilos. A dioxinok ipari folyamatok – pl. növényvédő szer-, papír-, PVC-gyártás, ill. hulladékégetés – melléktermékeként keletkeznek. Bekerülhetnek a levegőbe, a talajba, a vi­zekbe, a táplálékláncba. A zsírtartalmú szövetekben raktározódva felhalmo­zódnak, nem ürülnek ki. A környezetszennyezés hatásaként az emberi szer­vezetben kis mennyiségben ugyan, de világszerte megtalálhatók. A vietnami háborúban lombtalanításra használt, dioxintartalmú »Agent Orange«-ot még évtizedekkel később is kimutatták a veteránokban. A testben lévő dioxin folyamatosan pusztít: rákkeltő, károsítja pl. az immun- és idegrendszert, szív- és érrendszeri katasztrófákat okoz. Jellegzetes mérgezési tünet az ún. klórakne, a 2004 szeptemberében megmérgezett Viktor Juščenko arcát ez torzította el. Az ukrán politikus szervezetében a szokásos TCDD-szint 6000-szeresét találták.

forrás: Magyar Virtuális Enciklopédia - Dioxin

CytP450Oxidase-1OG2

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
Oppenheim 2 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://biokemia.blog.hu/api/trackback/id/tr341295708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wovbagger 2009.09.13. 10:10:04

a név a magyar helyesírás szerint: viktor juscsenkó. az orosz/ukrán neveknek nem az oroszból angolra átírt formulája a helyes magyarul.

Oppenheim · http://mentok.blog.hu 2009.09.13. 18:56:40

@wovbagger: ohh...
Akkor már inkább legyen így.