Tudtad? VII. (A gumi)

Ismét egy sokat sokszor, sok mindenre használt hétköznapi terméket boncolgatunk, nem mást mint a gumit. Hétköznapi életünk szerves része. nélküle nem tudnánk közlekedni, tömíteni és még sok ezer más dolgot.

Kis történelmi áttekintés

A kaucsukot már a maya indiánok is alkalmazták, ezzel tették vízhatlanná ruháikat, labdákat készítettek belőle és ragasztónak is használták. Feltételezések szerint Kolumbusz lehetett az, aki gumi labdát hozott haza Európába először.

Európában a XVIII.században kezdhették el használni a kaucsukot. 1770-ben az angol Priestley rájött, hogy ki lehet vele radírozni a ceruzát apapíron, angolul a radír ma is rubber, ami a törölni szóból ered.

A kaucsuk vulkanizálását az amerikai Goodyear végezte el először ezzel felfedezte a gumit. Eredetileg konzerválószerként próbálta alkalmazni a kaucsukot, amikor is ként és latexet öntött forró lapra. Rájött arra, hogy felmelegítve majd lehűtve már jobban nyújtható a kaucsuk, valamit nem ragad úgy.- Z eljárás Vulcanus római tűz istenről nevezte el.

Az első gumiabroncs az angol Thompson nevéhez fűződik 1845-ben, majd 1888 egy Dunlop nevű ír orvos újra feltalálta (fia triciklijére szerelt gumitömlőt gumikarika helyett)

1894-től már az autókat is gumitömlőkkel forgalmazták. 1904-től látták el a sima felületű tömlőket mintázattal, ezáltal biztonságosabbá és jobban manőverezhetővé téve a járműveket.

A kaucsuk szó a "kahucsu" (síró fa) indián szóból ered.

A kaucsuk és a gumi

A kaucsuk (C5H8)n molekulái sok-sok ezer izoprén egységből épülnek fel. A hosszú szénlánc a kettős kötések mentén cisz-szerkezetű.

Először előállítják a tiszta kaucsukot, ezt latex savval való kezelésével, majd víztartalmának eltávolításával végzik. Ez sárga színű, nyúlós és képlékeny anyag. Ez nem alkalmas gyakorlati szempontból semmire. A kaucsukból vulkanizálással rugalmas gumit állítanak elő. A vulkanizálás folyamata nem más mint a nyers kaucsuk összekeverése kénporral, majd 130-140 C fokon való melegítése. Természetesen a mai igényeknek megfelelően más adalékanyagokat is kevernek a kaucsukhoz a vulkanizálás folyamán, ilyenek pl. a vulkanizálásgyorsítók, színezékek, szagjavítókat, öregedés- és kopásgátlókat. Vulkanizálás során a poliizoprén láncokban a kötések néhány helyen felszakadnak és közéjük kén atomok kerülnek, melyek a szénatomokkal kötést létesítenek ún. kén hidakat (HC-S-CH). Ez stabilizálja a hosszú izoprén láncokat, kialakítja a térhálós szerkezetet. A kéntartalommal lehet szabályozni a gumi keménységét.

Mindeddig a természetes "gumiról" volt szó. Azonban a mai igényeket nem lehet ezzel kielégíteni mivel pl. egy közel 10m-es fából is napi 7g latex nyerhető ki.

Ennek megoldása a műgumi. Régebben az izoprén előállítása nagyon költséges volt, így telítetlen szénhidrogénekből (polibutadién) állították elő a nyersgumit, ma azonban már költséghatékonyan lehet izoprénmolekulákat előállítani és polimerizálni, így a műgumi kémiailag teljesen azonos a természetes kaucsukkal, végső soron pedig gumival.

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
Oppenheim szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://biokemia.blog.hu/api/trackback/id/tr891307063

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mi a gumi? 2010.05.06. 23:43:29

Egy mindennapi anyag, de vajon miből készül?...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.