Trágyázd vizelettel a paradicsomodat

Sok felé folynak kutatások sok mindenről. Ez így van rendjén, ez az előrehaladás mozgatórugója. Finn kutatók kis csoportja gondolt egyet és kipróbálta, hogy a vizelettel átitatott fa hamuval trágyázza meg paradicsomok egy csoportját.

Jól tették. Az adatok lapján ugyanis az új eljárásnak köszönhetően 4.2-ször nagyobb volt a terméshozam a kontroll csoporthoz képest, sőt a béta-karotin tartalmuk is magasabbnak bizonyult. A paradicsom alapjáraton tartalmaz tomatin-t, amiből hatásos gomba elleni és gyulladáscsökkentő szerek készülnek.

A mintegy 20 bátor önkéntes szerint legalább olyan ízletes volt a vizelettel trágyázott gyümölcs, mint a hagyományos eljárással felnevelt paradicsom. Itt jegyezném meg azonban, hogy a zöld paradicsom fogyasztása veszélyes, mert mérgező hatású szolanint tartalmaz, ami az érés során elbomlik.

Apropó, mi a gyümölcs és mi a zöldség?

Ha definíció szerint vizsgáljuk a dolgot, akkor: gyümölcsnek nevezik a növény érett, az esetek többségében lédús, húsos magházát vagy magházait, míg botanikailag zöldségnek hívják a növény ehető részeit, így gyökerét (pl. répa), gumóját (burgonya), szárát (zeller), levelét (saláta) vagy bimbóját (kelbimbó). Így a paradicsom, uborka, cukkini, avokádó, a paprikafélék, hüvelyesek és tökfélék mind mind gyümölcsök.

Ha tudományos definíció szerint nézzük a tényállást, akkor bizony az eper vagy az ananász nem tekinthető se gyümölcsnek se zöldségnek. Akkor mi? - kérdezhetjük jogosan. E két termés mindegyike a virág különböző részeiből tevődnek össze. Így az eper esetében a külső felszínén elhelyezkedő magok tekinthetők gyümölcsnek. Van még egy talán meglepő fordulat. A gabonafélék. Ezek mind mind gyümölcsfélék. Tehát a kukorica, búza, árpa, rozs, mind-mind gyümölcsök.

Azért ezek után senki se keresse a paradicsomot vagy a kukoricát a gyümölcsök közt, vagy éppen az epret a zöldségek közt a teszkóban;)

Kanyarodjunk vissza a vizeletes trágyához.

Az alap ötlet gondolom az lehetett, hogy alapjába véve az egészséges emberi vizelet teli van káliummal, foszfátokkal, nitrogénnel s egyéb tápanyagokkal, ami a növényeknek alap feltétel a normális fejlődéshez. Most jön a legjobb rész. A vizelet gyűjtés. A procedúra a következőképpen zajlott le: 2007-2008 telén privát lakásokban elhelyezett öko-toalettekben gyűjtötték össze a vizeletet, majd kb. 6 hónapig 45 F-fokon (ami 7.2 C-fok) tartották és leszűrték egy sor baktériumra és egyéb kórokozókra. Ezután összekeverték háztartási kemencéből származó fahamuval és kipróbálták. A teljes kísérletet itt olvashatjátok: Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Bookmark and Share
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
Oppenheim 23 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://biokemia.blog.hu/api/trackback/id/tr871375536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Johnny R. 2009.09.11. 23:37:05

Ez raj, de azért gondolom ha hazamegyek és oldalbatrössentem a paradicsomot, az attól még ki fog égni. :D

Alenius · http://mental.puruttya.hu/ 2009.09.11. 23:49:54

Én az "élvezz rá a karfiolra" módszerről halottam.

baliquez 2009.09.12. 00:23:12

@Alenius: A "kaksizd le a krumplit" és "morzsolj orrszőrzetet a gerberára" is elismert metódus.

forumuser 2009.09.12. 00:26:52

@baliquez: Hát, nem pont ebben a formában, de végül is le vannak "kaksizva" a termőföldek is (tehéntrágya).

baa0 2009.09.12. 06:11:44

még egy módszer: szalmával kevert tyúkszar. 70 év kutatás után....

1third 2009.09.12. 06:31:36

A 45 F az nem 21 Celsius... Szigoruan tudomanyos alapon kikiserletezheted, ha mar nincs mertekegyseg-atvaltod, hogy a google, mint a baratod, atvaltja neked. Ingyeeeee, szoval hasznald. www.google.com/search?sourceid=navclient&ie=UTF-8&rlz=1T4GZAZ_enUS328US328&q=45+fahrenheit+in+celsius

dezspet 2009.09.12. 06:38:36

45 F az kb. 7 C fok az én számításaim szerint.
Létezik még egy meghatározás arra, mi gyümölcs és mi zöldség: a gyümölcsök fásszárú vagy évelő lágyszárú növények termései, illetve módosult növényi részei, míg a zöldségek egy- vagy kétéves lágyszárú növények termései vagy módosult növényi részei.
Kivétel? A dinnye! És láss csodát, a dinnyét a Kertészeti Egyetemen a Zöldségtermesztési Tanszék oktatja!

fuharos 2009.09.12. 07:02:36

Kár volt baktériumra, miegyébre szűrni, a fahamu megoldja a problémát, merthogy fertőtlenít.

Gazz 2009.09.12. 08:23:31

@fuharos: Bezony, bezony. Annó a falusi pottyantós budikban is a szagtalanítást többnyire fahamuval végezték.

georg 48 2009.09.12. 08:47:29

Na mi a szösz!?
Feltalálták a spanyolviaszt? Nagyapám anno, ha lementünk vidékre, mindíg azt mondta, ha rottyantanod kell, menj ki a kertbe!
Csodák csodájára nem lett semmi bajom, nem lettem allergiás, felnőttem egészségesen.
Egyébként a vidéki pottyantós retyók tartalmát hová rakták a parasztok?
Kimerték és kihordták a kertbe. Tudni illik, hogy "az" biÓ.

magyar-magyar szótár 2009.09.12. 08:47:33

Tölcz Pista bá' a nyájajuhász a német biodinamikus mozgalom feljövetelekor, vagyis akkoron, amikor nálunk még az agrokémia mellett GGGamBBányoltak, már a hídlásból hordta vashordókban szekérrel ki a
a szagához külön komment kellene
lét (ami pestiül pisi)

Ma pedig már Az Osztrák [kft] 20köbméteres óriásszippantókal. agyar tájban (járnál, ha, akkor) érezheted főutak mellékén tízkilométereklen át A Halálúton Hajdúszoboszlótól Kabáig
A SZAG-ot.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.09.12. 09:33:38

Kérdés az, hogy ezt a módszert mégis hogyan szeretnék bevezetni mondjuk ipari termelésbe?

Szerintem a szántóföldi paradicsomtermesztés nem megoldható vizeletes kezeléssel, mivel annak magas NaCl tartalma miatt a termőföldben élő hasznos szervezetek egy része elpusztulna, ami azon túl, hogy a termésbiztonságot veszélyezteti, még a biodiverzitást is csökkenti.
Szóval szép és jó, hogy a finnországi fóliaházakban működik a dolog, de ipari módszer nem lesz belőle, az is biztos.

Imre Laci · http://magyarasztal.blog.hu 2009.09.12. 09:37:21

@georg 48: Köztudott, hogy a humán széklet nem alkalmas növények trágyázására. Más az, hogy lebomlik és más az, hogy jó is a növényeknek.

A pottyantós latrinák okozták a nitrátok és nitritek ivóvízbe szivárgását, amit a vidéki delikvens a kútból fel is húzott, ami aztán sok-sok nem diagnosztizált betegséget okozott.
Egyébként a latrinát szippantós autóval ürítették.

Oppenheim · http://mentok.blog.hu 2009.09.12. 10:22:35

@Imre Laci: valószínűleg sehogy, ez nagyon költséges lenne. Gondolom ugyan nem emberi vizeletet használnának de még így is sokkal drágább lenne, mint a műtrágya. Az meg olcsó, szal az van. Még ha jelentős mértékben hozzájárul a vizek szennyezéséhez is pl. De ha működik miért ne alkalmazzák BIO kertészetekben?

@third: Nos igen. Kösz a korrekciót. Én letudtam egy egyszerű keresztbeszorzással nem használtam az átváltási egyenletet; szóval ezt benéztem:)

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2009.09.12. 10:23:04

Ne legyen illúziótok...
Az egyik városban a szennyvíztelep száraz maradékát is használj erre.
Egyébként a tuti a nagy adag lókaka. Én azt használom.:) Így lesz a lucernából és a szénából paradicsom.:)
Mennyivel jobb arra gondolni, hogy nem az a ronda szőrös bácsi slanyálta le, hanem az a helyes sötétpej paci.:))

Oppenheim · http://mentok.blog.hu 2009.09.12. 10:24:40

@Rosa Rugosa: persze jutnak élelmiszereinkre rosszabb dolgok is...
és igen én is a lovat választanám:)

georg 48 2009.09.12. 10:45:41

@Imre Laci:
Isten őrizz, hogy vitatkozzak veled, de ugyan kérdezz már meg egy málna, vagy epertermesztő őstermelőt, hogy hogyan használták a "szart"!
Parsztbá, ha megtelt a latrina, volt neki egy kőművesfandlija hosszú nyéllel és kimerte! Ki a kertbe! Csodák csodájára akkor nem diagnosztizáltak annyi betegséget, mint mostanság! A rengeteg vegyszer sokkal jobban beszivárog a talajba! Csak most a degenerált EU kitalálta, hogy "az" veszélyes hulladék. Ugyanúgy,mint a moslékot! Tiszta röhely!

zsoltix 2009.09.12. 10:52:38

A gyümölcs èdes, a zöccsèg meg nem. A gyümölcsböl szoktak pàjinkàt meg bort csinàlni, zöldsègböl nem. Ennyi, nem kell ide a botanikai szakszöveg:)

Nyaligátor · http://autostat.hu/technikai-szotar 2009.09.12. 11:22:52

Ez tényleg nem árt? Úgy értem, nekem nagyanyám mindig azt mondta, hogy ha mondjuk emésztő van az udvarban, az beleivódik a zöldségekbe. Most akkor ezek nem káros anyagok dettó?
Értem a cikket, de ez is megfordult a fejemben. Most kinek van igaza?

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2009.09.12. 11:40:20

Végül is amíg nem volt szó szerint wc -tehát vízöblítéses- addig nem volt olyan nagy gáz... Mert tulajdonképpen a vízzel együtt szennyezi leginkább a környezetet... Egyébként a pottyantóst nem azért merték ki, mert az annyira hasznos volt, hanem mert nem akarták még másik helyre átrakni. Mert azt régen is úgy csinálták, hogy ha elért egy szintet, tettek rá földet. Amikor meg nagyon magas szintet ért el, átrakták máshova.
Általában nem a fúrt kút mellé...

Mostly Harmless 2009.09.12. 23:58:20

és mi van a savanyúságnak eltett zöld paradicsommal? az is mérgező?