MRSA a strandon

staph, MRSA found at public beachFürdőzők figyelem! Egy súlyos leégés mellett ma már egyéb veszélyek is lenek ránk. Tegnap olvashattuk a hírt, miszerint washingtoni strandokon (9 vizsgált hely) kimutatták a methicillin rezisztens Staphylococcus aureus-t, röviden MRSA-t a homokban, illetve a part menti vizekben.

A szuper-baktériumnak is nevezett törzs, komoly fertőzéseket okozhat és ami ennél is szomorúbb, alig- de legalábbis nagyon nehéz elpusztítani antibiotikumos kezeléssel.

Az Egyesült Államokban az ország különböző részein 11 nagyvárosban mérték fel, hogy mennyire gyakori az MRSA-fertőzés azoknál a felnőtteknél, akiket bőr- vagy lágyszöveti fertőzés miatt vettek fel sürgősségi osztályra. A mikrobiológiai vizsgálat mellett rögzítették a betegek tüneteit és az MRSA-fertőzés potenciális kockázati tényezőit. A legkiterjedtebben fertőzött testfelületről vett mintából meghatározták a kórokozókat és az antibiotikum-rezisztenciát, továbbá megvizsgálták a bakteriális méreganyagok termeléséért felelős géneket is.

A The Journal of the American Medical Association egyik megjelenített tanulmánya szerint 2005-ben közel 9000 beteg halála következett be MRSA okozta szepszis következtében.

Staphylcococcus aureus a betegek háromnegyedénél volt kimutatható; az összes beteg 59 százalékánál ennek methicillin-rezisztens változata okozta a fertőzést. A 11 kórház közül tízből jelentették, hogy MRSA volt a bőrfertőzés (tályog, gennyes seb, narancsbőr) leggyakoribb oka. A törzsek szinte mind ugyanabba a típusba tartoztak: 97 százalékuk volt USA-300 típusú, ezen belül háromnegyedük a 0114-jelű törzsbe tartozott. A betegek kis hányadánál methicillinre érzékeny S. aureus, alig 10 százalékuknál pedig a Streptococcus baktériumok okozták a betegséget. Európai adatok szerint a fertőzöttségi sorban Magyarország a 16. helyen áll 27 ország közül, Szlovákia a 15., Ausztria a 18., Csehország a 20. helyet foglalja el (Romániáról nincs adat). A sort Málta és Olaszország vezeti - ad képet az európai kórházi helyzetről prof. dr. Nagy Erzsébet tanszékvezető egyetemi tanár (SZTE Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztikai Intézet). Hazánk viszonylag kedvező pozíciója bármikor változhat, ha egy-egy járványtanilag "sikeresebb" klón eljut hozzánk - teszi hozzá. Ez például egy külföldön ápolt beteg hazaérkezésekor következhet be. Az MRSA megtelepedése ugyanis - hasonlóan a többi S. aureus-hoz - hosszú ideig is eltarthat. (cikk)

A University of Miami Rosenstiel School of Marine & Atmospheric Science kimutatása szerint a strandolók mintegy 37%-ka kerül kapcsolatba a baktériummal. A begyűjtött minták csupán 3%-a volt rezisztens valamelyik antibiotikumra, ami azért jó hír. Azt, hogy hogyan került a baktérium a strandokra, még vizsgálják. Annyi bizonyos, hogy a talált baktériumok leginkább az úgy nevezett közösségben szerzett (community acquired) CA-MRSA, mintsem a kórházakban megtalálható változat.

Hogy elkerüljük a fertőzést fürdőzés előtt és után zuhanyozzunk le alaposan. A baktériumok a bőrön élnek és ritkán okoznak fertőzést, a baj akkor van, ha nyálkahártyára jut van nyílt seb útján a véráramba kerül.

Ma már szinte biztosan fertőződik nem nehéz fertőződni MRSA-val annak, aki tartós kórházi kezelésre kényszerül, leginkább intenzív-, krónikus osztályokon, vagy a szeptikus részlegen.

Bookmark and Share

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
Oppenheim szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://biokemia.blog.hu/api/trackback/id/tr111382933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.