Az új remény: HIV vakcina

A napokban jött a hír, kutatók egy csoportjától, miszerint egy kísérleti HIV vakcina  segítségével immáron sikeresen vehető fel a harc az AIDS ellen. Nemrégiben megbukó kísérlet után úgy tartották reménytelennek tűnik egy hatásos szer kifejlesztése a közeljövőben, a legbiztonságosabb megoldás tehát a megelőzés marad. 

Az új vakcinát mintegy 16.000 Thaiföldi önkéntesen tesztelték. Az oltást 2006-ban kezdték meg, a csoportot ketté osztották egyik fele 6 dózisból álló oltássorozatban részesült, míg a másik fele csupán placebót kapott. Az eredmény a következő volt:

A placebo csoportban 74 ember fertőződött HIV-vel, míg az oltott csoportban ez a szám 51 volt azok között akik kapcsolatba kerültek a HIV-vel.

Mint említettem 16.000 thaiföldi önkéntesen tesztelték a vakcinát a thaiföldi Egészségügyi Minisztérium közreműködésével. A kísérletet 18-30 év közötti átlagos felnőtteken folytatták le a fent említett módon két csoportra osztották őket, majd figyelmeztették őket a fertőzés módjairól és a védekezés lehetőségeiről. Ezután két havonta HIV tesztet végeztek rajtuk. A 3 évig tartó kísérlet után a pontos számadatok a következők lettek: a vakcinát megkapó 8197 főből álló csoportból 51 embernél alakult ki új fertőzés, míg a 8198 főt számláló kontroll csoportnál ez a szám 74 volt.

Az oltóanyagok tulajdonképpen két már meglévő szerből álltak, melyek külön-külön nem értek el sikereket, ezek a Sanofi-Aventis ALVAC-ja és a VaxGen Inc. AIDSVAX-a.

A WHO és az ENSZ UNAIDS, AIDS elleni szervezete ígéretesnek találta az eredményeket és bizakodnak a szer hatásosságában. De. A vizsgálatok után kikerült hivatalos jelentések szerint a világ legnagyobb AIDS elleni vakcina kísérletében csupán 31.2%-os eredményt sikerült elérni. Mindezek mellett nem tudhatjuk pontosan, hogy ezek a számok pusztán csak matematikai véletlenek vagy a valóságot tükröző adatok. Mivel minden olyan tudományos kísérlet megismételhető azonos eredménnyel, ami a természet törvényei alapján játszódik le, így további kísérletek alapján hasonló eredményekre de legalábbis nem rosszabbakra kéne, hogy jussanak a kutatót, gondolom én. Sajnos van még egy hátulütője a dolognak. A szert a Thaiföldön és a világ azon a felén leginkább fertőző és jelen lévő HIV-vírus ellen vetették be, Afrikában, Európában stb. más törzs a domináns.

Tehát addig is marad a megelőzés. Bár remélem a szer komoly előrelépéseket tartogat még. A kísérletet a Nemzeti Allergiás és Fertőző Betegségek Intézete (USA) és az Egyesült Államok Hadseregének HIV Kutatási Programja pénzelte. Az NIAID vezetője, dr. Anthony Fauci szerint: "még korántsem vagyunk az út végén", valamint optimistán, óvatosan kell előre néznünk.

A kísérlet egyébként 105 millió dollárba került. Ebből komolya felvilágosító kampányt lehetett volna folytatni szerte a világban, de gondolom azért az van és mégis itt tartunk.

A HIV terjedési módjai (forrás wikipedia)

  • × Védekezés nélküli szexuális úton
  • × Fertőzött vérrel vagy vérkészítménnyel
  • × Anyáról gyermekre történő átvitele (méhen belüli fertőzés, szülés és szoptatás során)
  • × Injekciós, intravénás kábítószer által
  • × Nem megfelelően sterilizált eszközök révén

A fertőzés emberről emberre terjedésének sokféle lehetősége van, azonban vannak olyan feltételezett terjedési módok, amelyek csak a közhiedelemben léteznek, valójában nem jelentenek veszélyt a fertőzés átvitele szempontjából. A fertőzés átvitele a fertőzött egyén testnedveivel, váladékaival (ondó, vér, hüvelyváladék, anyatej) történhet a vírustartalmú sejteknek és a szabad vírusoknak a bejuttatása révén. A fertőzés megtörténhet homo- vagy heteroszexuális nemi érintkezés, vér és vérkészítmények adása, vérrel szennyezett tűk, fecskendők használata, sérült bőr ill. nyálkahártya fertőzött testnedvvel történő érintkezése, szervátültetés, szövetátültetés, mesterséges megtermékenyítés, perinatalis, anyáról magzatra ill. újszülöttre történő átvitel kapcsán. A fertőzés átvitelének valószínűsége e különböző átviteli módok esetén nagyon eltérő lehet.

Kontaktus jellege Átvitel valószínűsége (%) Fertőzésből való részesedés (%)
Transzfúzió 90 felett 3-5
Perinatalis 13-30 5-10
Szex 0,1-1 70-80
Drog 0,5-1 5-10
Egészségügy 0,5 alatt 0,0001 alatt

Látható, hogy a 0,1-1%-os, viszonylag alacsony terjesztési hatékonyság ellenére a HIV fertőzöttek nagy része szexuális úton betegszik meg. Ennek az az oka, hogy a szexuális aktusok száma jóval meghaladja az összes többi terjedési mód eseményeinek a számát. Potenciálisan ebből a szempontból a lakosság 14-16 éves kortól 60-70 éves korig veszélyeztetett, így a fertőzés megelőzésével kapcsolatban is erre az átviteli módra és erre a korosztályra kell koncentrálniuk a felvilágosító kampányok szervezőinek. Fertőzött anyáról a magzatra ill. az újszülöttre való átvitel leggyakrabban a terhesség 16-20 hetében következik be, de előfordulhat a terhesség bármelyik szakában, szüléskor és szoptatás ideje alatt is. A természetes úton zajló és a császármetszéssel történő szülések közt a fertőzés átvitelének valószínűségét illetően nincs különbség. Végül néhány szót azokról a mechanizmusokról, amelyekkel kapcsolatban sok a találgatás és nagy a bizonytalanság, és amelyek a közhiedelemmel ellentétben nem jelentenek fertőzési lehetőséget. Nem terjesztik a fertőzést vérszívó rovarok, és nem terjed mindennapos érintkezések, élelmiszerek, ivóvíz útján, fürdővízzel és a légutakon keresztül cseppfertőzéssel. Nem terjed a betegség továbbá csókolózással sem. Magyarországon a vér és vérkészítmények ellenőrzése folytán kizárt az ezek által történő fertőzés.

HIV-ben és AIDS-ben élők száma a világon

Jelenleg mintegy 33 millió ember él HIV-el vagy AIDS-el. Ha mondjuk az 1100 forintos H1N1 vakcina áron számolunk az összeg 3630000000 forint lenne. De ezen kívül a veszélyeztetett emberek beoltása még nem megoldott. Jól fog járni az, aki megoldja ezt a problémát...

Kapcsolódó linkek

Bookmark and Share
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
Oppenheim 4 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://biokemia.blog.hu/api/trackback/id/tr981410999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

razZ0r 2009.09.28. 16:02:30

"8197 főből álló csoportból 51 embernél alakult ki új fertőzés, míg a 8198 főt számláló kontroll csoportnál ez a szám 74 volt"

Hát ha gyorsan ráeresztek csak egy primitív Kí-négyzet próbát, akkor az alapján szignifikáns a különbség, bár bizonyára sokkal komolyabban és részletesebben is ki lehet elemezni a dolgot, ott nem tudom mi jönne ki. Mindenesetre bíztató kezdet, aztán majd meglátjuk.

Oppenheim · http://mentok.blog.hu 2009.09.28. 17:00:25

@razZ0r: hát valahogy úgy... csak azért ez necces... elég sok benne a véletlen szerű, ami így vagy úgy befolyásolja a dolgokat. Gondolok itt arra, hogy: ...figyelmeztették őket a fertőzés módjairól és a védekezés lehetőségeiről. Ezután két havonta HIV tesztet végeztek rajtuk...
És volt olyan, aki ezek után megfertőződött? Várták, hátha valaki elkapja, olyan érdekes ez :)

yetii 2009.09.28. 21:36:10

"Jelenleg mintegy 33 millió ember él HIV-el vagy AIDS-el. Ha mondjuk az 1100 forintos H1N1 vakcina áron számolunk az összeg 3630000000 forint lenne."
Ez a számolás nagyon nem jó így. Aki már elkapta, azt teljesen felesleges beoltani, épp azokat kellene, akik veszélyeztetettek, de nem fertőzöttek, az ilyenből meg ugye van pár milliárd ember.

Oppenheim · http://mentok.blog.hu 2009.09.29. 16:43:51

@yetii: "De ezen kívül a veszélyeztetett emberek beoltása még nem megoldott."
Ezért írtam ezt is oda. Tudom, hogy a már HIV+ vagy még rosszabb AIDS-es betegeket úgy mond felesleges beoltani, csupán érzékeltetni akartam a dolgot.

Persze, hogy ténylegesen milliárdokról van szó, akár csak H1N1 fronton.