Idén nem lesz hó Moszkvában

Az időjárás befolyásolása a csapadékot hozó felhők irányításával nem új keletű dolog, a kínai és az orosz kormány (de valószínű nem csak ők ketten) már régóta használ különböző technikákat a csapadék megfelelő helyre "szállítására". A moszkvai polgármester most éppen felbérelte a légierőt, hogy akadályozzák meg Moszkva behavazását November 15 és Március 15 között.

Jurij Luzkov (Ю́рий Миха́йлович Лужко́в, csak azért is) Moszkva jelenlegi polgármestere gondolt egyet és a pénzügyi gondokkal küzdő orosz légierőt felkérte, hogy vegyi anyagok szétpermetezésével akadályozzák meg a (komoly, problémákat is okozni képes)  havazást  idén télen Moszkvában és környékén.

Nem ez az első alkalom, mikor az orosz fővárosba nem teheti be a páráját egy zivatar felhő sem. Moszkva már számos alkalommal megbízta a légierőt, hogy a Győzelem Napján (Május) és a Város Napján (Szeptember) gondoskodjanak a jó időről. A Time magazin szerint mindezt könnyen meg is tehetik, hiszen 2-3 millió dollár az éves 40 milliárd dolláros büdzséből ide-oda úgy látszik nem számít, pláne ha ilyen nemes célra fordítódik. És az is igaz ma már nem kell Moszkvának attól tartani, hogy a kemény tél nélkül nem kényszerülnek visszavonulásra az ellenséges hadak, mint ahogy ez Napóleon és Hitler hadseregével is megesett.

Ha akarom esik, ha akarom nem...

Moscow

A felhők befolyásolására leginkább cementport, szárazjeget valamint ezüst-jodid használnak. Az ezüst-jodid hűtő hatására eső, esetenként hó képződik, használatos még jégesők megakadályozására, ekkor ugyanis az ezüst-jodid szemcsék kondenzációs magokat képezve elősegítik sok apró (veszélytelen) jégszemcse képződését. A csapadékkal felduzzasztott felhők az adott helyen - vagy jó esetben a közelében - adják le csapadékukat.

Íly módon lehetséges ott is csapadékot előidézni, ahol csak ritkán lenne ha a természetre bíznánk a dolgot, mint ahogyan ez a Tibeti-fennsíkon 2007-ben is megtörtént. Az Új-Kína hírügynökség jelentése szerint a mesterségesen kiváltott csapadék mértéke elérte a 2,2 millimétert, a talajon mintegy 1 centiméternyi hóréteg keletkezett. A tibeti meteorológiai intézet illetékese szerint: "A siker bizonyítja, hogy lehetséges megváltoztatni az időjárást a világ legmagasabb fennsíkján". Jelen esetben szintén az ezüst-jodidot használták,  mely jelentős hűtő hatásával érte el a havazást.

Felhőmagvasítás

A felhőmagvasítás (cloud seeding) az esőcsinálás folyamata. Ezt a felhők típusától függően kétféleképpen lehet kivitelezni:

  • Alacsonyan fekvő felhők esetében: ebben az esetben higroszkópos kondenzációs magok előállítása a megoldás. Ebben az esetben leginkább nátrium-, lítium- és káliumsóka. A folyamat lényege, hogy minél nagyobb kondenzációs magok kialakításával növelik az esőcseppek méretét, így a nedvességlecsapódás hamarabb indul be, vagy elegendően nagy esőcseppek alakulnak, melyek már képesek lehullni. E folyamatok beindulásához megfelelő mennyiségű vízpára szükséges.
  • Magas fekvő, túlhűtött felhők esetén: jelen esetben a víz hőmérséklete jóval a fagypont alatt van, azonban még folyékony halmazállapotú. Ilyenkor a víz a jégképző magok köré fagy, majd ezután lehullik, ilyenkor a hőmérséklet emelkedése révén felolvad és esőként ér földet.

A hurrikánok megállítása

A világon széles körű kísérleteket folytatnak a hurrikánok ellenszerének kifejlesztésére. Az egyik legújabb eljárás ötlete egy DYN-O-MAT nevű cégtől származik. Kifejlesztettek egy abszorbens9 anyagot, amely saját tömegénél 2000-szer több vizet képes – nem mérgező vegyület formájában – megkötni. A gél hatására megszilárduló víz hőmérséklete 10-15 °C-kal csökken. E két tényező együttesen – elméletileg – jelentősen csökkentheti a viharfelhőt, illetve a hurrikán energiáját. A vizet megkötő gél ismételten vízbe kerülve azonnal feloldódik. 2001 nyarán ebből az anyagból 4000 kg-nyit juttattak egy viharfelhőbe, aminek következtében a felhő jelentős része egyszerűen eltűnt. A biztató kísérletek ellenére a gyakorlati megvalósítást azonban – a számítások szerint – szinte megoldhatatlanná teszi, hogy egy közepes hurrikán lecsendesítéséhez legalább 350-400 C–5 GALAXY szállító repülőgépnyi mennyiségre lenne szükség. Ugyanakkor maga a gél is sokba kerül (egy hurrikánhoz több millió USD). A fentieken kívül a beavatkozás kimenetelével kapcsolatban is vannak kétségek, fenntartások.[*]


Mi a cél?

Visszatérve az eredeti hírhez, azt még elmondanám, hogy 2008 Júniusában szintén egy időjárás befolyásoló projekt keretében, egy majd 25 kilós cementes zsák esett egy moszkvai ház tetejére. A polgármester tervének természetesen számos követője és ellenzője akad. Sok város közeli gazda és földművel tiltakozik a "hómentes tél" gondolata ellen.

Ez a hóbort nem csak Oroszországban dívik számos amerikai milliárdos - köztük Bill Gates is - igyekeznek egy technológiát kifejleszteni, amely segítségével a hurrikánok megállíthatók lennének.

Úgy gondolom innen már csak kevés lépés, ám annál több pénz az időjárás befolyásolásos hadviselés, mint olyan létrejötte. Persze lehet, hogy pesszimista vagyok. A környezetváltoztatás hadi vagy rosszindulatú felhasználását tiltó nemzetközi egyezmény (ENMOD) nem vetett véget a kutatásoknak, csak jelentősen lelassította a folyamatot. Azért számos haszna van és lehet a dolognak.

Bookmark and Share

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
Oppenheim 17 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://biokemia.blog.hu/api/trackback/id/tr11465605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Heck Elek 2009.10.21. 17:43:59

" 2-3 millió dollár az éves 40 millió dolláros büdzséből ide-oda úgy látszik nem számít,"

Már hogyne számítana, 10-15 felhő és oda az egész büdzsé. :-)

Leeroy of SMV Design 2009.10.21. 17:47:51

"Íj módon"

Nem akarok szivózni a helyesíráson, de "ily módon" akartad írni. :) (Ellentétben sok-sok pontos j-vel írandó szóval, amit manapság ly-nal "kurvítanak" el egyesek.)

Mayday 2009.10.21. 17:49:42

Ilyen helyesírással, ennyi elgépeléssel és egyeztetési (esetek, személyek) hibával csak egy szót kellene leírnod: "bocsánat."

mzsombi 2009.10.21. 17:52:10

Az a 40 millió 40 milliárd akart lenni, ha jól tévedek. ;)

Zsuuli (törölt) 2009.10.21. 18:10:19

Ez az egyik legelmebetegebb ötlet, amit valaha hallottam...
Nem véletlenül esik a hó télen...szükség van rá. Pont.

magic11 · http://www.autostat.hu/markatoertenetek/7-markatoertenetek/358-chrysler 2009.10.21. 18:13:07

na hurrikánokat lenne értelme megállítani ezt a hóellenéssget viszont nem értem. elég szörnyűnek tartom, hogy ilyenekkel avatkozunk be a természet működésébe (ráadásul káros módon) amikor ez egyáltalán nem lenne "létszükséglet" mint mondjuk a hurrikánoknál lenne...

FDG 2009.10.21. 18:56:23

Az ember csak addig ugrál amíg a természet le nem töri mindkét kezét.. Be fog ez következni minden időjárást befolyásoló város-állam, állam-város esetén is. A téli csapadék nélkül pedig a fagykárok majd megtanítják a polgálmestert is arra, hogy a hó szigetelni is tud.

uni1002 2009.10.21. 19:01:15

1980-ban az Olimpia megnyitó napján egész hajnalban zúgott a légierő, a város felett, gyönyörű napos idő lett délelőttre.
Az előző nap a főpróbát egy iszonyatos zápor verte szét, semmit nem bíztak a véletlenre.

uni1002 2009.10.21. 19:13:43

Nem véletlen, hogy utálják moszkvában a havazást. Iszonyatos energiát fektetnek az eltakarításba, spec hófelszedő gép halad elöl, utána egy teherautó, arra viszi egy szállító szalag, mikor tele a plató, beborítják a Moszkva folyóba. Nem csak félre tolják, mint nálunk, hanem el is viszik a havat.

c72 2009.10.21. 19:29:44

Vajon nem ezért jelent meg az az érdekes karika Moszkva fölött? Már hozzá is fogtak...?
index.hu/tudomany/2009/10/12/nepszeru_bulvartudomany/

Oppenheim · http://mentok.blog.hu 2009.10.21. 19:33:36

@c72: ez egy jó kérdés, mondjuk évekkel ezelőtt már valahol voltak ilyen felhők. Legalábbis én akkor láttam először neten.

szumo 2009.10.21. 20:31:02

Idén már esett hó Moszkvában, és nem az év eleji havazásokra gondolok...

DanZi 2009.10.21. 21:51:36

Moszkva egy dologtól szép... a hótól. Főleg télen, mikor elfedi a mocskot, világosítja az éjszakát, és hangulatot ad az egésznek.

Értem én, hogy takarítani kell, de ezt pl pont az oroszok kurvajól megszervezik a 30 éves Zil-ekkel...

ergerberger [♥Senta♥] 2009.10.21. 23:04:15

"A felhők befolyásolására leginkább cement port, száraz jeget valamint ezüst-jodid használnak." --> A felhők befolyásolására leginkább cementport, szárazjeget valamint ezüst-jodidot használnak.