Antioxidánsokkal a H1N1 ellen

Miközben épp az új-influenza (a.k.a. A/H1N1) elleni vakcina fontosságáról, hatásosságáról és arról, hogy kell-e nekünk vagy nem megy a vita, alabamai kutatók nagy reményt fűznek új felfedezésükhöz, miszerint az influenzavírus tüdőkárosító hatásának egy lehetséges ellenszere az antioxidáns lehet.

A megoldás

http://www.sciencedaily.com/images/2009/06/090604095117-large.jpgA FASEB Journal Novemberi nyomtatott számában jelent meg egy cikk, melyben a kutatók úgy vélik az antioxidánsok megoldást jelenthetnek az influenzavírus tüdőkárosító hatásának megakadályozásában.

"A mostani influenza-járvány kitörése és gyors terjedése szerte a világban szükségessé tette, hogy minél jobban megértsük a vírus hogyan károsítja a tüdőt és ennek megfelelően minél hatásosabb gyógymódot találjunk rá" - mondta Sadis Matalon a tanulmány társszerzője, hozzáfűzte, hogy: "Továbbá kutatásaink rámutatnak, az antioxidánsok vélhető eredményességére a H1N1 kezelésében"

Az antioxidánsok

http://www.prevention.com/pvnstatic-assets/images/298x232_article_size/nutrition-recipes/298x232_NR_superfoods_ST.jpgAz antioxidánsok oxidációgátlók (oxidáció inhibitor). Tágabb értelemben: oxidációt késleltető, vagy gátló anyagok. Antioxidáns alatt azonban leggyakrabban az élő szervezetben, illetve a táplálékban található, természetes vagy mesterséges vegyületeket értjük. Ezek az anyagok rendszerint szerves vegyületek, de találhatunk közöttük vegyértékváltásra hajlamos fémeket, valamint fémorganikus komplexeket is.

Az élő sejtek ATP termelő, azaz energiafelszabadító szervecskéiben, a mitokondriumokban az energiafelszabadító folyamat (oxidatív foszforiláció) során természetes módon keletkeznek peroxid- és szuperoxid gyökök. Ezeket a sejtek a saját antioxidánsaikkal hatástalanítják. Bizonyos helyzetekben (például stressz, betegség) a szabad gyökök száma megnő, és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni. Az idős, beteg szervezetben az antioxidánsok hatása, és mennyisége is csökken.

A szabad gyökök is felelősek a sejtek öregedéséért, többek között a DNS lánc elrontásával. Ez ellen a különböző sejtek számos természetes antioxidánst termelnek. Ilyenek például egyes vitaminok (C-, A-, E-vitamin). Sámos további természetes és nem természetes atioxidánst ismerünk, ilyenek például a következők: flavonoidok, glutation-peroxidáz, kataláz, szuperoxid-dizmutáz, galluszsav stb. [forrás]

Mi az antioxidánsok titka?

Matalon és munkatársai tanulmánya szerint a vírus a saját "M2 fehérjéje" segítségével betegíti meg tüdőnket, oly módon, hogy megtámadják az úgy nevezett epitheliális sejteket, ezen sejtek szegélyezi tüdőnk belsejét. Az M2 fehérje hatására a tüdő hámsejtjei azon funkciójukat, miszerint folyadékot képesek eltávolítai a tüdő belsejéből elvesztík, így megnő a kockázata pneumónia, pneumonitis és egy sor egyéb tüdőbetegségek kialakulásának.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a0/Virus_Replication_large.svg/300px-Virus_Replication_large.svg.pngA folyamat a következő: A fertőző váladék (pl. köhögéskor aeroszolként) bejut a gazdaszervezet légútjaiba, ahol a vírus hemagglutininje révén kapcsolódik a légúti hámsejtek sziálsav-receptoraihoz. A sejt ezután bekebelezi a vírust, majd az a sejtmagba kerül. A sejtmagban a negatív RNS-ekből mRNS-ek (pozitív RNS) képződnek, melyek virális fehérjék és negatív RNS-ek képzésére késztetik a sejtet. Ezekből aztán új vírusok „szerelődnek össze” a sejtben, majd a sejthártya egy részét magukkal víve kijutnak a légutak lumenébe. A fertőzött hámsejt pedig végül elpusztul. [forrás] A képen az influenzavírus életciklusa látható a fertőzött sejtben.

 

 

A kísérlet

http://www.sciencedaily.com/images/2009/10/091029125538.jpgA kutatók három kísérletet folytattak le, amiben M2-fehérjét és lung proteint (tüdő fehérje) használtak, amit "megrongáltak". Először békatojásokat fecskendeztek be pusztán lung proteinnel, ezzel mérve és ellenőrizve működésüket. Másodszor már M2 fehérjét is hozzá adtak a lung proteinhez, majd az eredmény azt mutatta, hogy ezen fehérjék funkciói jelentős mértékben csökkentek. Molekuláris biológiai módszerekkel a kutatóknak sikerül izolálni az M2 fehérje azon szegmensét, mely felelőssé tehető a lung protein károsodásáért, ezen rész eltávolítása után a fehérje elvesztette károsító hatását. A harmadik kísérletben szintén békatojásokba fecskendeztek M2 fehérjét (az izolált, kártékony szegmens nem került eltávolításra), lung proteint és antioxidánsokat, aminek hatására az M2 fehérje nem tudta károsítani a lung proteint. A kísérletet ezután megismételték emberi tüdőből származó hámsejtekkel, az eredmények megegyeztek.

Noha a vakcináció még sokáig az elsődleges megelőzés marad egy-egy vírusfertőzés ellen, ez a módszer és felfedezés új kapukat nyithat ki egy másfajta, ámde hatásos kezelés előtt. Mindemellett még egy remek érv, hogy vörösbort igyunk!

Az eredeti cikk itt található.

Bookmark and Share

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
Oppenheim 3 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://biokemia.blog.hu/api/trackback/id/tr911488195

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az emberek hülyék - H1N1-hisztéria 2009.11.01. 20:06:57

Hölgyeim és Uraim! A világot új katasztrófa fenyegeti! Felejtsük el a pestist, a himlőt, s a maláriát, melyek évszázadon keresztül irtották emberek tíz- százmillióit! Felejtsük el az éhezést, a háborúkat! Felejtsük el a véreskezű elmebetegeket, akik az...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.10.31. 10:13:01

Nem tudom, hogy mások hogy vannak vele, de én nem aggódom túlzottan a H1N1 miatt... Szedek minden nap C- és multivitamint is, meg egyébként sem szoktam elkapni az influenzát. Amellett a tömegközlekedésben, meg ahol sok ember gyűlik össze, igyekszem nem összefogdosni semmit, remélem ez is csökkenti a megfertőződés esélyét. Az persze jó dolog, hogy a vakcina mellett folynak más kísérletek is, amelyek a megelőzést szolgálják.

Oppenheim · http://mentok.blog.hu 2009.10.31. 10:18:22

@danaz: "igyekszem nem összefogdosni semmit, remélem ez is csökkenti a megfertőződés esélyét." - csökkenti bizony, munkahelyen is többszöri kézmosás, gyümölcsök, vitaminok.. no és egy pohár jófajta vörös bor :) . Nem kell ide oltás (szerintem).

Balogh Ádám Software 2009.10.31. 10:39:49

Ne feledjük el, hogy amikor Szentgyörgyi Albert 2000 mg C vitamin szedése mellett öreg korában tüdőgyulladást kapott, felemelte 8000 mg-ra, és meggyógyult. Olyan idős korban, amikor még ma is elviszi az embereket a tüdőgyulladás. Mint tudjuk, a C vitamin antioxidáns. Így a felfedezés annyira nem is új, inkább csak a megértése a folyamatnak, amit tapasztalati úton már ismerünk.