Szén-dioxid pumpa

Globális felmelegedés, üvegházhatás, szén-dioxid. Asszociációs és kommiszuriális pályáink rögtön működésbe léptek és tudjuk: ezek egymás okozói, egyik a másikból következik és a végeredmény valami rossz. Nos a lényeg, hogy egyre inkább irreverzibilis a folyamat, ezzel együtt egyre sürgetőbbé válik egy hatásos, gyors és költséghatékony megoldás felállítása. Próbálkozások persze vannak. Szén-dioxid kvóta, egyre nagyobb beruházások az úgy nevezett zöld energiára, elektromos- és hibrid autók stb. Íme egy újabb lehetőség.

CH4 + 2O2 = CO2 + 2H2O

http://www.saidaonline.com/en/newsgfx/global%20warming-saidaonline.jpgAhogy a képletből is látható, minden szénhidrogén égésekor víz és szén-dioxid keletkezik. A legtöbb nem megújuló, fosszilis tüzelőanyagok elégetése során, így a benzin, a vezetékes gáz (metán), PB-palack, dízel, gázolaj, kerozin stb. CO2 keletkezik és persze nagy mennyiségű energia. Mindezek mellett megemlíthető minden aerob légzést folytató élőlény, melyek hatására szintén szén-dioxid kerüla levegőbe. Természetes az ember is ilyen.

Az üvegházhatás

A Földre a Napból az energia elektromágneses sugárzás formájában érkezik. A légkörbe lépő sugárzás teljesítménye 1368 +/-6% watt/négyzetméter, a napsugarakra merőleges felületen. A Föld teljes felületére számítva ez 342 watt/négyzetméter. A beérkező energia 30%-a visszaverődik a világűrbe, míg a fennmaradó rész (mintegy 240 watt/négyzetméter teljesítmény, az első ábrán: 235) elnyelődik, melegítve a felszínt és a légkört. A visszavert sugárzás és a beérkező sugárzás hányadosa az albedo. Az albedo a Földön függ a felhőborítottságtól és azok tulajdonságaitól, a felszínt borító anyagtól (sötét anyag kevésbé visszaverő) és a napsugárzás beesési szögétől (minél kisebb a beesési szög, annál nagyobb a visszaverődés). Következésképpen a legnagyobb visszaverődés a sarkokon alakul ki, ahol a felszínt hó és jég borítja és a napsugarak beesési szöge nagyon alacsony.

Az elnyelt energia infravörös sugárzás formájában távozik, melegíti a légkört, de közben az elnyelő felületek lehűlnek. A Föld által elnyelt és a világűr felé kisugárzott energia évi mérlege nulla. Ha ez nem így lenne, a Föld hőmérséklete szakadatlanul növekedne.

Ekkor lép be az üvegházhatás jelensége. Az üvegházhatású gázok egyfajta falat alkotnak a Föld felszíne és a világűr közt, visszaverve a világűr felé kisugárzódó energiát, ezzel melegedést okozva. Vagyis „lefelé” átengedik a napsugárzást, de nem engedik át a földfelszínről „felfelé” haladó hősugárzást. [forrás]

A már említett új lehetőség


Azért, hogy segítsen csökkenteni a világ legnagyobb földgázmezői közül az egyiknek a szén-dioxid kibocsájtást, így effektíve a globális felmelegedés visszaszorítását, a General Electric segítséget nyújtott a Chevron-nak, Exxon Mobile-nak és a Shell-nek.

A megoldás a következő: a gázt nagy nyomáson bevezetik egy pumpákkal és turbinákkal ellátott csőbe. Ezek végzik a CO2-gáznak az elkülönítését a többi szénhidrogéntől. Ezzel a megoldással, mintegy 3.3 millió tonna üvegháhatású gázt nyomatnak vissza a talajba, ez (állítólag) megegyezik azzal, ha évente 630.000 autót vennénk le az utakról. (Sajnos több infó nem volt a működésről)

A Gorgon-projekt ugyan még nem megvalósított, a cég 1-2 éven belül ígéri az első működő berendezéseket. Azonban, ha egyszer megépül és üzemel a berendezés a szén-dioxidot egy körülbelül 1.5 mérföldre a tengerszint alatt a kőzetekben kialakított kamrákban fogják tárolni.

Termésetesen a szénhidrogének elégetésétkövetően szintén kerül szén-dioxid a ebegőbe, de a bányászás során kikerülő gáz legalább az ócen mélyén landol.

Summa summarum

Remélem valóság alapja van azért a megszellőztetett hírnek és nem a részvény árak feltornázása volt a cél. Személy szerint úgy vélem minden szándék és megoldás dícséretes, amit ezen probléma megoldásának szánnak.

Bookmark and Share

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
Oppenheim 2 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://biokemia.blog.hu/api/trackback/id/tr161503632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyaligátor · http://autostat.hu/technikai-szotar 2009.11.06. 14:20:35

Ne félj, 20 év és az ilyen blogokkal lesz tele a háló.
De akkor már tökmindegy lesz...

Oppenheim · http://mentok.blog.hu 2009.11.08. 10:30:34

@Nyaligátor: Arra érted, hogy általában akkor kapnak a fejükhöz az életünket befolyásolni képes emberek, kormányok, szervek amikor már késő?

Sajnos még ha tele is lesz a háló ilyen blogokkal, akkor sem fog érni semmit. Szomorú.