Csináld magad Botox-kezelés

A Botoxról, mint kozmetikai "csodaszerről" biztos sokan hallottatok. Rengetegen használják általában az arcizomba fecskendezve, még pedig azzal a céllal, hogy a ráncosodást késleltessék arcukon. Arról viszont biztos kevesebben tudnak, mit is takar a Botox szó, így mit is fecskendeznek az arcizomzatukba. Nos nem mást, mint botulinum toxint.

A botulinum toxin

http://www.piercemattiepublicrelations.com/botox%20injections.jpgA botulinum toxint a Clostridium botulinum nevű Gramm-pozitív baktériumok termelik. Ez a toxin egy neurotoxin, hatására izom paralízis, azaz bénulás következik be. A baktérium obligát anaerob légzésű, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy számára az oxigén méreg, igaz kis mennyiségben tolerálják azt a szuperoxid-dizmutáz enzimnek köszönhetően.

A Clostridium botulinumot először Emile van Ermengem fedezte fel és írta le 1896-ban egy otthonában kezelt botulizmussal fertőzött sonkából.

Ételmérgezés esetén az idegrendszerben az ingerület-átvitelt zavarja meg, és így súlyos zavarokat, a mozgatórendszerben görcsöket okoz, amely a légzőizmok bénulása miatt gyorsan halálhoz vezethet. Ez a toxin a ma ismert egyik leghatásosabb méreganyag, csupán 30 pikogramm testsúlykilogrammonként már halált okoz.

A baktérium által termelt toxin hatására az úgy nevezett botulizmus alakul ki.

A botulizmus

A botulizmus egy ritka, de veszélyes paralitikus (bénulásos) betegség. A botulin nevű idegméreg okozza, amelyet a Clostridium botulinum nevű baktérium termel. A botulin a legmérgezőbb ismert toxin. Blokkolja az idegrendszert, a légzési- és a mozgatóizmok bénulását okozza. Ritkán használatos magyar elnevezése: kolbászmérgezés.

A botulizmusnak három fő fajtáját ismerjük:

  • Étel okozta botulizmus – ezt olyan étel fogyasztása okozza, amely botulinum toxint tartalmaz. Előidézhetik a nyersen elfogyasztott hentesipari készítmények, de a lelkiismeretlenül, vagy rossz technológiával készült házi készítmények.
  • Sebbotulizmus, ezt sérülés során szerzik, ilyenkor a seb Clostridium botulinum baktériummal fertőződik.
  • Gyermekbotulizmus – ezt a baktérium spórájának elfogyasztása okozza, amely azután tenyészni kezd a belekben és toxint termel.

A botulizmus minden fajtája végzetes lehet, ezért orvosi szükséghelyzetet teremt. Az étel-okozta botulizmus különösen veszélyes, hiszen ilyenkor ugyanabból a forrásból egyszerre többen is fertőződhetnek. Ételmérgezést a rosszul hőkezelt konzervek fogyasztása útján csak az a toxin vált ki, amely az ételben, vagy konzervben termelődött. Az édes és savanyú ételek nem veszélyesek, mert ezekben toxin nem képződik.

http://www.globalsecurity.org/wmd/intro/images/botulinum-cdc.jpgA botulizmus klasszikus tünetei 12-36 órával a fertőzés után jelentkeznek, de ez az idő lehet hat óra is és 10 nap is. A tünetek: száraz száj, nehéz nyelés, nehéz beszéd, izomgyengeség, dupla látás, hányás, heves hasmenés, előrehaladó izombénulással. Ha a fertőzés kezeletlen marad, lebénulhatnak a karok, a lábak, a törzs, a légzőizmok és bekövetkezhet a halál.

Minden esetben a toxin okozza a megbetegedést, nem a baktérium maga. Ezt azért fontos megjegyezni, mert a toxin jelenléte önmagában is elegendő a súlyos betegség kialakulásához, így gyakorlatilag baktérium mentes étel is okozhat botulizmust, ha korábban a méreggel szennyeződött.

A diagnózist a laboratórium, a hányadékból, a gyomormosó folyadékból, ételmaradékból állítja fel, ezért ezeket gondosan meg kell őrizni.

Mivel a Clostridium botulinum a szervezetben csak igen kivételes esetekben képes szaporodni, s a betegséget kizárólag a toxin okozza, nincs értelme antibiotikumot adni. A cél az emésztőrendszerből még fel nem szívódott toxin eltávolítása; illetve a sejtekhez még nem kötődött méreg közömbösítése ellenszérummal. Mivel a botulinum toxin - a legtöbb bakteriális toxinhoz hasonlóan - hőérzékeny, a betegség az ételek megfelelő hőkezelésével megelőzhető. [forrás]

Csináld magad Botox-kezelés

Különböző mozgászavarokban használják kis dózisban, helyileg alkalmazzák. Hírhedt a szépségipar nagyarányú botox-felhasználása, melynek magyarázata, hogy az arcizomba fecskendezve a botox megbénítja a mimikai izmokat, és így azok kis mértékben lesznek képesek a bőr ráncolására. A hatás csupán időleges, a toxin lebomlásával az izmok újra képesek működni. Hosszan tartó vagy többszöri kezelés hatására azonban az izmok gyengülni kezdenek. Így a páciensnek jellegzetes kifejezéstelen, megkövült arckifejezést kölcsönözve. Mindamellett manapság ránctalanításra rendkívül elterjedt, gyakran hialuronsavas (poliszacharid) mélyráncfeltöltéssel kombinálják.

Sokáig az ír Allergan cég által forgalmazott VISTABEL és BOTOX 100 Allergan - monopóliumként uralta a botoxpiacot, mára viszont a francia L'Oreal és Nestlé vállalatok közös cége kifejlesztette az Azzalure terméket, melyet 2009-májusában piacra dobtak Európában. Melynek a használata egyszerűbb, így a háziorvosok is beadhatják majd. Elsősorban (de nem kizárólag) fejfájás csillapítására készült szer.

És amiért eme poszt íródott. Van egy weblap, ahol recept nélkül vehetünk Botox injekciót, ami azért jó ha tudjuk vény köteles gyógyszer hazánkban is. Sőt mindemellett még videó-oktatás is van, hogyan is kell a mérget az arcizomba juttatni.

Amerikában a Botox-kezelés egyébként a legnépszerűbb kozmetikai/szépészeti beavatkozás. 2008-ban 2.4 millió Botox kezelést hajtottak végre az USA-ban.

Az FDA felügyeli az Egyesült Államokban többek között gyógyszerforgalmazásokat, rengeteg esetben találnak kisebb-nagyobb szabálysértéseket. A LegitScript egy privát cég, aki az NABP (National Association of Boards of Pharmacy) alkalmazásában van. Feladata az online patikák felügyelete és minősítése. Jelenleg 55.831 online patika van az adatbázisukban, amiből 54.766 nem felel meg a cég standard előírásainak.

Bookmark and Share

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
Oppenheim 1 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://biokemia.blog.hu/api/trackback/id/tr881510125

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vádemelés a csináld-magad Botox kezelés kitalálója ellen 2009.11.25. 21:18:07

Nemrégiben írtam egy posztot, amiben a Botox-kezelésről volt szó, valamint egy nőről, aki honlapján illegálisan árulja egy szert, mindemellett még saját csináld-magad videóban mutatja be, hogyan is kell azt alkalmazni arcunkon. Most azon apropóból elev...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Őrláng · http://autostat.hu/autos-forum 2009.11.17. 12:38:03

Mekkora komoly. Csináld magad szett.
Azért hozzá kell tenni, hogy a botox elég veszélyes.