10 látványos videó a kémia világából

A héten két "legjobb videók" poszt is volt. Az egyik bejegyzés Az idei év 10 legjobb tudományos videói- a másik a Műtéti videók 1930-ból címet viseli. Ennek örömére jön még kettő, hogy senki se unatkozzon. Itt és most 10 látványos, lenyűgöző videót nézhettek meg a kémia világából. Szerencsére nekünk is van egy hazai blogunk, ahol jobbnál-jobb videókat láthattok mindenféle tudományos témákban, gondolom nem kell bemutatnom a Szertár blogot.

1. Termit vs. folyékony nitrogén

Ebben a videóban a Brainiac komoly, tudományos munkatársai mutatnak be egy kísérletet. Mégpedig arra a kérdésre keresik a választ, hogy a folyékony nitrogén (−196 °C) képes-e megfagyasztani az olvadt vasat (2000-2500 °C)? Az alumínium magas hőmérsékleten meggyújtható, ekkor vakító lánggal ég el alumínium-oxiddá (Al2O3) [4 Al + 3 O2 = 2 Al2O3]. A reakció során jelentősen nő a környezet energiája, így  az alumínium több fém-oxidból képes a fémiont redukálni, mindez a termitreakció [2 Al + Fe2O3 = 2 Fe + Al2O3]. Hát lássuk!

2. Gumimaci tűzhalála a kálium-klorátban

Ha hevítik, megolvad és oxigénfejlődés közben kálium-perklorátra illetve kálium-kloridra bomlik [2 KClO3 -> KClO4 + KCl + O2]. A bomlás mangán-dioxid jelenlétében már 140 °C-on végbemegy, oxigén fejlesztésére használják. Igen reakcióképes vegyület. Hevesen oxidál bizonyos éghető anyagokat, például szenet, ként vagy cukrot, ha ezekkel összekeverik. A folyamat már ütés vagy dörzsölés hatására is beindul és akár robbanáshoz is vezethet. Sósav jelenlétében klór fejlődik belőle. Ha kénsavval reagál, klór-dioxid (ClO2) képződik belőle, ami egy robbanékony vegyület. Szörnyű.

3. Égő spóra felhő

Ha gyúlékony por oszlik el a levegőben, nagy koncentrációban és ráadásul még alá is gyújtunk, akkor bizony meggyullad. Ebben az esetben lycopodium spórákat gyújt meg a kutató, a lycopodium nem más, mint a korpafű.

4. A PCR-dal

A dal a BioRad "DNS másoló" gépet reklámozza.

5. Színváltós folyadék, a Briggs-Rauscher reakció

A kísérletet még 1973-ban mutatta be két kémia tanár, név szerint: Thomas Briggs és Warren Rauscher. Amennyiben több tiszta folyadékot öntünk össze, színük gyorsan ide-oda fog változni. A kísérletről bővebb leírás itt található.

6. Hogyan készítsünk instant jeget?

A kísérlet hatalmas érdeklődésnek örvend, szerintem már mindeki ismeri. A lényege a nátrium-acetát. Itt angolul megtalálhatjátok a kísérlet leírását. Akinek sikerült, ha teheti írja meg pontosan hogyan!

7. Elefánt fogkrém

Végy egy kis sűrített hidrogén-peroxidot, adj hozzá egy csipet szappant, majd bolondítsd meg egy kis nátrium-jodiddal és kész is. Az oxigénnel teli buborékok rögtön ki is törnek az edényből.

8. Csináld magad fényrúd.

Ez például jól jöhet akármikor... Egy korábbi posztom valami ilyesmiről.

9. Egy sejt belső élete

Lenyűgöző videó, remek ábrázolással. Láthatjuk a sejtben lejátszódó folyamatokat a sejtalkotók felépítését és még rengeteg klassz dolgot.

10. Égő magnézium szén-dioxidban

Ha eddig úgy gondoltad, hogy szén-dioxidban semmi sem éghet, hát rosszul hitted. A magnézium ugyanis képes égni pusztán szén-dioxid gázban. A videóban két szárazjég tégla között ég a magnézium.

Az összeállítás a wired.com oldalán található. Én azért még ide sorolnám a blogomon is beutatott Hélium vs. kén-hexafluorid Mythbusters videót.

Bookmark and Share

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
Oppenheim 7 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://biokemia.blog.hu/api/trackback/id/tr601558438

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 10 látványos videó a kémia világából 2010.04.10. 21:46:50

Érdekes kémiai jelenségeket bemutató gyűjtemény...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Puncskocka 2009.11.28. 14:51:52

a legjobb a gumimacik volt :D:D:D jó néha ilyen vidiket nézni :D)

joszip 2009.11.28. 15:20:44

a gonosz rajzfilmhang kurva jó
a többi is csak azokhoz nyomasztóan hülye vagyok. Az alábbi mondat:
"Ha eddig úgy gondoltad, hogy szén-dioxidban semmi sem éghet, hát rosszul hitted"
alázott meg a legjobban. Szégyellem, hogy miket kellett volna ezek szerint feltételeznem a co2-ről.

knorbert 2009.11.28. 15:38:33

azt hittem a szertár blogra csöppentem..

Oppenheim · http://mentok.blog.hu 2009.11.28. 16:33:51

@joszip: Az csak azoknak szól, akik eddig rosszul hitték :)

Egyébként itt pont az a lényeg, hogy látványosak a reakciók... azt, hogy néhol leírtam mi, miért következik be csupán azért tettem, mert mégis egy tudományos blog ez itten.

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.11.28. 21:02:16

Kálium-kloráttal már mindenki találkozott: a gyufafejek fő alkotórésze (a gyufásdoboz oldalára felvitt vörösfoszforral lép reakcióba).

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.11.28. 21:37:17

A 6. mennyiben kémiai kísérlet? Nem egy túlhűtött folyadékról van szó?

quad damage 2014.01.17. 01:21:04

Túltelített oldat hirtelen kristályosodása oltókristály segítségével. Ez is fizikai változásnak mondható, hiszen új anyag nem keletkezik, de ettől még a kémiához (is) tartozik.