Azt mondod: "Ga", azt mondom: "Ba", de mindenki azt hallja:"Da"

Mielőtt elolvasnád az alábbi írást, nézd meg a videót! Először úgy, hogy a szemed nyitva van, ekkor nézd a videón szereplő férfi száját is, majd ezután csukd be a szemed és csak hallgasd végig. Észrevetted a különbséget?

Nem, ez nem valami vicc, ez tudomány. De miről is van szó? Nem másról, mint a McGurk effektusról. A McGurk effektus egy észlelési jelenség, amely bemutatja, hogy kölcsönhatás van a látás és a hallás között a beszéd észlelésében. Arról van szó tulajdonképpen, hogy a látási jelzőmozzanatok is hatást gyakorolhatnak arra, miképpen hallunk bizonyos hangokat, ez a multimodális beszédészlelés.

McGurk effektus

Multimodális beszédészlelés alatt azt értjük, hogy egy információ befogadását és feldolgozását, azaz értelmezését egyszerre több érzékszervünk közös működése alakítja ki. A McGurk effektust szokták még McGurk-MacDonald effektusnak is nevezni. McGurk és MacDonald írta le előszőr ugyanis ezt a jelenséget 1976-ban.

Pontosan ez a jelenség zajlik le a fenti videó esetében is. Itt arról van szó, hogy egy vizuális "GA" kombinálva egy auditív (hallási) "BA"-val általában "DA"-nak hallatszik. A videó utószinkronizált, azaz a szereplő szájáról a "GA"-t olvashatunk le, azonban a "BA"-t hallunk. A Multimodális beszédészlelésnek köszönhetően azonban "DA"-ként észleljük.

Ezek után belátható, hogy a beszéd érzékelése nem csupán az auditív ingerektől függ, hanem igenis befolyásolja azt a látottak-, azaz a vizuális ingerek érzékelése is. Érzékszerveink nem egymástól elszigetelve külön-külön "dolgoznak", kiegészítik és segítik egymás munkáját a tökéletes érzékelés érdekében. Továbbá láthatjuk mennyire fontos figyelni az ajkak pozícióját annak érdekében, hogy beszéd közben pontosan értsük a másikat.

A kép forrása: BME Kognitív Tudományi Tanszék, egyéb beszédészleléssel kapcsolatos információkat itt [pdf] találtok.

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
Oppenheim szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://biokemia.blog.hu/api/trackback/id/tr601560730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.