Férfiak vs. nők

A nemek harca az emberi faj kialakulásával egyidős. Azonban egy igen fontos  csatában a nők állnak nyerésre, ez pedig nem más, mint a várható élettartam.  De vajon mi befolyásolhatja ezt? Az áldozatok ismét az egerek voltak. Japán kutatók által elvégzett egérkísérletek alapján az okozó(k) talán a spermiumok kromoszómiban keresendők. Azok a nőstény egerek ugyanis, melyek két anyai eredetű genetikai állománnyal rendelkeztek és így apai eredetű genomjuk nem volt lényegesen tovább éltek, mint a fele anyai, fele apai genommal rendelkező, azaz "normális" társaik.

Mi a helyzet hazánkban?

Ahhoz, hogy azt a tény, miszerint a nők átlagosan tovább élnek bebizonyítsuk, nem kell messze mennünk. Magyarországon sincs ez másképp, igaz mi még ráadásul átlagban kevesebbet is élünk, mint a nyugati országok legtöbbje. Hogy ennek mi az oka talán mindenki sejti, most ebbe nem mennék bele. A valós helyzet felvázolása érdekében beszéljenek kicsit a számok. (A következő adatok mindegyike az Eurostat által közzétett, hivatalos adatokon alapulnak!)

Csak a kontraszt kedvéért megemlíteném, hogy 2008-ban ugyanezen számok Németországban a férfiak esetén 77.63 a nők esetében 82.67, míg Bulgáriában 69.78-77.03 szerint alakultak. Bővebb infók itt és itt. De térjünk is vissza az egerekhez és a spermiumokhoz.

Miért pont a spermiumok?

A kísérletet és annak eredményeit december 2.-án publikálták az egyik vezető európai reproduktív orvostudományi folyóiratban a Human Reproduction-ban. Az eredmények szerint a két anyai genommal rendelkező egerek (bi-maternal (BM) egér) átlagosan mintegy 186 nappal tovább éltek, mint a kontroll egerek, melyek fele anyai-fele apai genommal rendelkeztek. A kísérletre használt egerek átlagos életkora 600-700 nap közé tehető, így látható: a BM egerek, a kontroll egerek átlagos életkorának közel harmadával tovább éltek.

Tomohiro Kono professzor és Dr. Manabu Kawahara végezték el a kísérletet, úgy vélik, az élethosszak közti különbségek egy génhez kapcsolódhatnak a 9-es kromoszómán, mely összefüggésben állhat a posztnatális (szülés utáni) növekedéssel. Melyek a nőkben némák, míg a férfiakban aktívak. Így a nagyobb test és több izom az élet hosszára lehet befolyással.

Prof. Kono a következőket mondta: "Régóta tudjuk, hogy a nők általában tovább élnek, mint a férfiak, a nemhez kapcsolt ilyenfajta különbségek a legtöbb emlős faj esetében azonosak. Ugyanakkor e különbségek oka eddig nem volt egyértelmű, és különösen nem ismert az, hogy az élettartam miként változik a pusztán anyai vagy anyai-apai genomokkal rendelkező egyedek esetében."

http://mrbarlow.files.wordpress.com/2008/10/egg-and-sperm.jpgAhhoz, hogy ezt a kérdést megválaszolják, Prof. Kono és Dr Kawahara célul tűzték ki olyan egerek élettartamának megfigyelését, melyek spermium közreműködése nélkül "születtek". A folyamat a következő módon zajlik le: a kutatók nem-növekvő (embrionális) oocitákat (megtermékenyítetlen petesejt (petefészekből való kiszakadás utáni állapot)) gyűjtöttek össze egynapos egerekből, majd ezen sejtek genetikai állományát úgy manipulálták, hogy a gének viselkedése és tulajdonsága a spermiumok génjeihez legyen hasonló. A manipulált genetikai állományt beültették egy teljesen kifejlett, felnőtt példányban található megtermékenyítetlen petesejtbe, melynek a sejtmagját előzőleg már eltávolították, így megfosztották a genetikai állományától. Ezek az "átalakított", megtermékenyítetlen petesejtek embrióvá fejlődtek, majd ezután áthelyezték őket egy egér bér-anyába. Az ilyen eljárással született egerek a korábban már említett BM-egerek, azaz genomjuk két anyától származik, valamint apai genom nélküliek.

A kontroll egereket a kutatók a természetes pároztatás módszerével hozták létre, s így ezen egerek genetikai állománya megegyezik a BM-egerekével, természetesen ebben az esetben genomjuk félig apai és félig anyai eredetű.

Beszéljenek a számok...

2005 Októbere és 2009 Márciusa között 13 BM és 13 kontroll egér született, Prof. Kono megállapította, hogy a BM-egerek átlagos élettartama 186 nappal volt hosszabb, mint a kontroll egereké (841.5 nap ellentétben a 655.5 nappal, ami a kontroll egereké volt). A kontroll egerek közül a legtöbb napot megélt egyed 996 napos volt, míg egy egyed a maradék egerek közül a 800. napon hunyt el, a BM-egerek közül 1045 napos volt a legöregebb példány és hárman is tovább éltek, mint 800 nap. A kutatók a 49. és a 600. napon lemérték, majd ezután összegezték az egerek súlyát és azt találták, hogy a BM-egerek könnyebbek és kisebbek voltak a kontroll példányokhoz képest. Ezen kívül még egy érdekes eltérést fedeztek fel a kutatók, mégpedig azt, hogy a BM-egerek immunrendszere erősebb volt, valamint a fehérvérsejtek egyik típusából számottevően többet találtak a BM-egerek vérében. Ezek a sejtek az eozinofil granulociták voltak.

The gene most likely responsible for longevity is found on a chromosome that is inherited from the father <em>(Source: iStockphoto)</em>
 

Mindkét csoportot azonos környezetben tartották, azonos ételt és italt kaptak, így nem valószínű, hogy valamiféle környezteti hatásra adott válasz nyomán erősödött volna fel a BM-egerek immunrendszere.

Prof. Kono hozzátette:"Meggyőződésünk, hogy a legvalószínűbb oka az élettartambeli eltérésnek az, hogy az Rasgrf1 nevű gén néma marad a BM-egerekben. Ez a gén apai ágú kromoszómáról fejeződik ki, azaz ez egy imprinted gén a 9-es kromoszómán, mely összefüggésben áll a születés utáni növekedéssel. Az Rasgrf1 gén szerepe a élettartam befolyásolásában még ugyan nem teljes mértékben bizonyított, de annyi biztos, hogy ígéretes jelölt. Továbbá annak esélye, hogy más gének is befolyásolják a BM-egerek életének hosszát: nagy."

http://publications.nigms.nih.gov/thenewgenetics/images/ch2_mouse.jpg

Az ábrán az Igf2 gén egy imprinted gén látható. Egy egyszerű másolata az abnormális vagy mutáns Igf2 génnek növekedési defektust okoz, de csak abban az esetben, ha a gén apai eredetű. Az Rasgrf1 gén is ilyen, tehát csak akkor fejeződik ki vagy hasznosul, ha az apai kromoszómán található meg.

Akárhogy is van érdekes megfigyelés és ígéretes kutatás, az már más kérdés mi lenne, ha pl.: kapszulába csomagolva kapnánk még vagy 50 évet.

Az eredeti cikk itt található.

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
Oppenheim 41 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://biokemia.blog.hu/api/trackback/id/tr801571070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egysegelem 2009.12.03. 20:55:13

Aki kesobb hal meg az nem nyer, hanem veszit, mert o egyedul marad es lehet akar egy evtizedet vagy tobbet is le kell elni teljesen egyedul egy tobb evtizedes parkapcsolat utan. Az pokoli. En elobb szeretnek meghalni mint a felesegem, mert azt nem birnam ki ha forditva tortenne.

gande 2009.12.03. 21:41:36

miért halnak meg a férfiak előbb mint a nők??

szándékosan! :)

Kis Hableány 2009.12.03. 21:43:51

Ezért kell 10 évvel fiatalabb pasit választani és akkor egyszerre halunk.Vagy nem.

Putri · http://magyarputri.blog.hu/ 2009.12.03. 21:45:19

Anno nekünk azt tanították az egyetemen, hogy a férfiak azért halnak korábban, mert stresszesebb a kis életük, a nők meg egész nap csak hédereznek.

Mondjuk tegyük hozzá, hogy a fentieket kijelentő tanár hírhedt volt a nőgyűlöletéről. Nála a csajok a vizsgán mínusz egy jeggyel indultak. :)))

IronLowrider 2009.12.03. 21:50:25

@Kis Hableány: "10 évvel fiatalabb pasit választani"
Nem akarom elrontani a kedved, de amikor egy nő annyi idős, hogy egyáltalán reális lehetőség egy 10 évvel fiatalabb pasi, akkor már nem a nők válogatnak :)

Kis Hableány 2009.12.03. 22:43:03

@IronLowrider: Ez csak szerinted van így.Mindig a nők választanak.

Morgue 2009.12.03. 23:22:10

@Kis Hableány: bizonyos kor fölött már bizony nem:-)

Oppenheim · http://mentok.blog.hu 2009.12.03. 23:27:54

@Morgue + @Kis Hableány: ez szerintem egyénenként más és más :)

Csavarhúzós 2009.12.03. 23:47:55

Mivel mindig az erősebb kutya szaporodik, ezért a hím egyedeknél az evolúció nem a hosszú életre szelektál. A nőstényeknél se, de ott legalább az utódnevelési ciklus(ok) végigvitele előny.

A háremtartó fajoknál jellemzőbb a hím erőfölénye és rövidebb élettartama, a párválasztó fajokra kevésbé. Az emlősök között ritka a párválasztó, most éppen egy se jut eszembe. Az emberben is élnek még a háremtartó múlt örökségei, mert nagyobbak a férfiak és rövidebb életűek.

kuki123 2009.12.04. 00:06:34

na akkor most a nyuggerkorhatárt kéretik AZONNAL felcserélni
férfi 62, nő 65

köszönöm

a várható életartamot az újszülöttre vetítve meg töröljük már el a büdösbe mert itt ahol élek 70 felüli meg 80-90 éves nyuggerek vannak élik világukat (gondolom halálra dolgozták magukat meg a z 50-55 éves korban elmetek nuggernek)

azonban a dolgozó lakosság rákban és egyéb betegségben úgy hullik mint a Garfield szőre mikor vedlik
pl szüleim munkatársai a 60-at nem élik meg(pedig még nem is szén bánya), de a szomszédok is hullanak nagyon

volt aki 2 hónappal nyugdíj előtt ment el volt aki fél évvel a nyugdíj után ! és ezek még a 60-as korkedvezményessel mentek

meg ha már a születésre van az átlag életkor akkor az 50-es évekbelivel számolják aki akkor született

majd aki 2008-ben született számolhat 69-cel meg 78-cal

gramercy 2009.12.04. 02:01:40

ha a nők valóban egyenjogúságra törekednek, akkor több öngyilkosságot kell elkövetniük!

ügyfélszolgálatos 2009.12.04. 02:02:00

@wmiki: Nálad ez lehet, hogy nem igaz.

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2009.12.04. 04:08:36

@Csavarhúzós: Az ember sosem volt háremtartó... Kivéve persze a brunei szultánt. :-)
Az ember egymás utáni monogám kapcsolatokon alapuló életet élt, egy-egy kapcsolat pár évig tartott, aztán továbbálltak a tagok. Ha ma körülnézel, a "komoly" kapcsolatok dettó így működnek, néhány év szerelem, majd ez vagy szakításhoz vezet, vagy lecsitulva egy élethosszig tartó gazdasági közösséghez (házasság).
A "hárem" csak egy nagyon-nagyon szűk vezető réteg kiváltsága volt, ennek a nyomai ma úgy mutathatók ki, hogy az extra sikeres férfiaknak több gyerekük van, mint az átlagosaknak. A sikeresség ma persze megnyilvánulhat rocksztárságban, gazdasági hatalomban éppúgy, mint politikai vezetői életmódban.

Ormótlan · http://bogaras.blog.hu 2009.12.04. 04:09:34

@Csavarhúzós: Az ember sosem volt háremtartó... Kivéve persze a brunei szultánt. :-)
Az ember egymás utáni monogám kapcsolatokon alapuló életet élt, egy-egy kapcsolat pár évig tartott, aztán továbbálltak a tagok. Ha ma körülnézel, a "komoly" kapcsolatok dettó így működnek, néhány év szerelem, majd ez vagy szakításhoz vezet, vagy lecsitulva egy élethosszig tartó gazdasági közösséghez (házasság).
A "hárem" csak egy nagyon-nagyon szűk vezető réteg kiváltsága volt, ennek a nyomai ma úgy mutathatók ki, hogy az extra sikeres férfiaknak több gyerekük van, mint az átlagosaknak. A sikeresség ma persze megnyilvánulhat rocksztárságban, gazdasági hatalomban éppúgy, mint politikai vezetői életmódban.

ergerberger 2009.12.04. 05:06:21

"mi még ráadásul átlagban kevesebbet is élünk, mint a nyugati országok legtöbbje. Hogy ennek mi az oka talán mindenki sejti, most ebbe nem mennék bele."

A ZSIDÓK!!!
Ők mérgezik a kutakat!

;)

ergerberger 2009.12.04. 05:11:33

@egysegelem: "En elobb szeretnek meghalni mint a felesegem"

Könnyen teljesülni fog a kívánságod.
De akár én is szívesen agyonütlek ezért a szar, szentimentális, buzis dumáért.

@wmiki: "a férfiak meg okosabbak"

Na végre egy értelmes hozzászólás!
Ezzel kábé le is zárhatjuk a vitát. Hiába élnek a pinák bármeddig, ha két értelmes gondolatuk nincsen egész életükben.

hamisnero 2009.12.04. 07:04:33

@ergerberger: ha az értelmes gondolatok rövidebb életre predesztinálnak, Te aztán jó sokáig élsz. hogy minek, az más tészta.

Csavarhúzós 2009.12.04. 07:34:58

@Ormótlan: Az ember sosem volt háremtartó... Kivéve persze a brunei szultánt. :-)
-Nem a történelmi időkre gondoltam, hanem a biológiai múltra. Páralkotó főelmős (tudtommal) nincs, az orangután magányos, a csimpánz-bonobó kolóniákban él, a gorilla háremtartó. Az ember feltehetően akkor váltott a csimpánz-módiból párkapcsolatra, amikor a férfiak közös vadászatához a csoporton belüli rivalizálást minimalizálni kellett. Ez a párkapcsolat persze csak a csimpánzhoz képest viszonylagosan jellemző. A vezérhímek ma is tömegesen vonzzák a nőstényeket, lásd Clinton sztori az Oral Room-ban.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2009.12.04. 07:50:08

@ügyfélszolgálatos: lehet?
vagyis az állításodat nem tudod igazolni, hittérítő
akkor írjál mesekönyvet

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2009.12.04. 07:53:10

@ergerberger: inkább fordított az összefüggés
azért élnek a pinák tovább, mert nem terhelik az életüket holmi adatokkal, vagy tervekkel
megélik az érzelmeiket, aztán szevasz....

magique 2009.12.04. 08:15:48

A ki az okosabb kérdésben: attól függ mit értünk "okosság" alatt. Az IQ tesztekben pl mindkét nem esetében 100 az átlag, csak férfiaknál nagyobb a szórás (több a kirívóan intelligens és a kirívóan hülye is). Ez persze csak egy aspektus.

Csavarhúzós

Monogám főemlős a gibbon, emlősök közt több is van és gyakran közeli rokonságban álló fajok párválasztási stratégiája is eltérő lehet, pl. monogám préripocok vs. poligám mezei pocok.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2009.12.04. 08:18:23

@magique: mondjuk a tudósokat, a sakkozókat, vagy a (szellemi) vezetőket értjük az "okos"ság alatt...

magique 2009.12.04. 08:26:25

@wmiki:

Tudósnak, sakkozónak stb. lenni egy behatárolható tulajdonság? Szerintem inkápp képességek és körülmények, lehetőségek eredménye. Ráadásul nem is nemhez kötött.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2009.12.04. 08:47:09

@magique: nem?
akkor nyugodtan sorold a női világbajnok sakkozókat, és nobel díjas tudósokat százával...

galoca_no1 2009.12.04. 08:53:19

régen alig járhattak valahol egyetemre a nők, hol is tudóskodhattak volna..?:) mellesleg manapság egyre emelkedik a nőnemű kutatók száma, már ha csak az egyetemre felvett nők számát nézzük is..

magique 2009.12.04. 08:58:24

@wmiki:

Ez szerinted tényleg csak okosság kérdése? Nézz utána az ezzel kapcsolatos összefüggéseknek a következő témakörökben: történelem, szocializáció, nemi szerepek. Minthogy pl ez utóbbiak rohamosan változnak, egyre több is pl. a kutató, vezető a nők közt is.

individuum 2009.12.04. 09:05:01

Ez alapján elég nehezen indokolható, hogy miért a férfiaknál magasabb a nyugdíjkorhatár...

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2009.12.04. 09:06:25

jaja...

egyébként én is ezt mondtam, ha lenne eszed észrevehetted volna:
a nőknek eddig nem volt olyan szerepük, hogy az eszüket kell használni, nem is tették, mert minek?

magique 2009.12.04. 09:09:51

@wmiki:

Még ha -részben-igazad is van, ez nem implikálja azt, hogy nincs is.

ibafaipap 2009.12.04. 09:23:37

Én szopatok, a nők meg tovább élnek tíz évvel. Felőlem...

individuum 2009.12.04. 09:26:20

wmiki, állítsd már le magad!
Mégha igaz is, hogy a férfiak között több a zseni (és az idióta), akkor is mérget vehetsz rá, hogy te nem az előbbiek táborába tartozol.

dekás dezső 2009.12.04. 09:29:09

húha, ezek szerint már csak kevesebb mint 40 évem maradt.
na, akkor gyia!

danaz · http://www.autostat.hu/autos-forum 2009.12.04. 11:02:09

És akkor ezentúl két anyánk lesz, hogy tovább éljünk?:) Értelmét veszti majd a mondás, hogy "csinálja az, akinek két anyja van" :)

gande 2009.12.04. 14:50:55

én megfogadtam, hogy örökké fogok élni. eddig sikerült :D

sorica123 (törölt) 2009.12.13. 18:03:58

@wmiki: főleg te. És még szerényebbek is, erre is te vagy az élő példa:))
ennek az 'anők'-'aférfiak' megfogalmazásnak egyedül itt van létjogosultsága. T. i. itt adatokról és statisztikákról van szó.
Itt nem sztereotípiákról van szó kivételesen, hanem egy szembetűnő - valószínűleg genetikus-hormonális eredetű - különbségre a két nem között. Statisztikailag ugyanis valóban magasabb a mindenkori női átlagéletkor, mint a férfi. De ez nem jelenti azt, hogy valamitől élhet egy férfi is nagyon sokáig, de egy nő is rövid ideig (anyai ágon jobban öröklődik a rák).

sorica123 (törölt) 2009.12.13. 18:12:25

Egyébként meg ha én 'megélhetném' most 'az érzelmeimet' 'oszt szevasz'... jó eséllyel buci lenne a fejed, Miki atya, az ilyen gyenge pöcs dumákért. Ritkán mondok vitába bekapcsolódva ilyet, de akkora butaságokat beszélsz, hogy csak úgy porzik.
Jól mondta a kolléga, bogarássz utána ennek a szocializáció-dolognak, és figyeld ezeknek a gender-önmeghatározó dumáknak a szövegkörnyezetét, mikor használják őket ('mi nők' és társai). Külön ezekre rásasolva meglepően betanult gyógyszövegeknek érezhetjük őket, egyik se hangzik úgy, mintha frankón magára mondaná az illető.