Áttét képződés valós időben

Még egy szerény méretű daganat is sejtek milliárdjaiból állhat, mégis elég csupán néhány sejt, ami leszakadva a véráram segítségével szervezetünkben bárhová eljutva metasztázist, vagy magyarul áttétet eredményezve. Ennek a folyamatnak a pontos menete eddig egészében ismeretlen volt, mivel valós környezetben egy ilyen ritka eseményt megfigyelni nagyon nehéz.

Metasztázis képződés valós időben

downloadTűt keresünk a szénakazalban de, hogy még nehezebb legyen megtalálni ez egy mozgó tű" - mondta Erik Sahai a Londoni Rákkutató Intézet munkatársa, a kísérlet egyik lefolytatója. Ugyan csak ő mutatta be az eredményeket az Amerikai Sejtbiológiai Társaság éves ülésén. Saha és munkatársai kifejlesztettek egy olyan mikroszkópos eljárást, mellyel valós időben lehetséges megfigyelni mellrák sejtek elszakadását a "fő daganattól", mindezt egerekben.

A csoport genetikailag módosította a rákos sejteket, hogy láthatóvá váljanak, mikor jelet kapnak a TGF-β molekuláktól, melyeknek hatása lehet - egyes bizonyítékok szerint - a metasztázis képzés elindítására. A TGF-β (angolul: transforming growth factor beta) a béta tumor-növekedési faktor, mely ún. protoonkogén (növekedési faktor).

A rák genetikai betegség. Sokféle oka lehet - de minden okozó ágens hatását a "rák géneken" vagy protoonkogéneken fejti ki. A protoonkogének alapvető celluláris funkciót látnak el és általában funkciójuk kapcsolatos a sejtosztódással. Számos esemény változtathat protoonkogént onkogénné. Az onkogének a rák két alapvető sajátságát segítik elő:

   1. Szabályozatlan sejtosztódás
   2. A tumorsejtek elterjedése a testben: metasztázis

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/69/SMAD_apoptosis.svg/200px-SMAD_apoptosis.svg.pngA protoonkogén → onkogén átalakulás egyik fő módja a mutáció, mely lehet spontán vagy környezetindukált. A mutáció egyetlen sejtben keletkezik → onkogén → sejt osztódik → tumor. A gének "genetikai kitettséget" is adhatnak az egyednek, mely olyan gének összessége amik nagyobb eséllyel mutálódnak, következésképpen nagyobb eséllyel alakítanak ki rákos sejteket. Bizonyos allélek jelenléte pedig "garantálja" a rákot.

Azok az egyéni sejtek, melyek jelet kaptak a TGF-β molekuláktól a képen láthatóvá váltak (a sejtek kéken világítottak, mikor a jelet megkapták). Azonban, ha a sejtek összekapcsolódva vándoroltak, nem kaptak jelet a TGF-β molekuláktól. A kutatók továbbá azt is megfigyelték, hogy a csoportban leszakadt sejtek a nyirokutakban képesek "utazni" és lokális áttéteket kialakítani, ugyanakkor a véráramba kerülve a tüdőbe jutni nem képesek, mint ahogy az egyedül álló sejtek igen.

Az eredményeknek ugyan klinikai jelentősége nincs, de egyszer talán segítheti az orvosok munkáját a daganatos sejtek nyomon követésében.

A videón és a képeken látható cián és magenta színű sejtek makrofágok, melyek a fehérvérsejtek közé tartoznak és többek között a daganatos sejtek elpusztításában van fontos szerepük.

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
Oppenheim szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://biokemia.blog.hu/api/trackback/id/tr501584500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.