Hogyan öl? III. A halálos injekció

A következő nem egy hálás téma, de pusztán tudományos érdeklődésből mégiscsak úgy döntöttem írok róla. Ebben a posztban nem másról lesz szó, mint a halálbüntetés egyik módjáról, a halálos injekcióról. Az apropó egy hír, miszerint Ohio államban (USA) kivégeztek egy Kenneth Biros nevű férfit az új, Ohio-ban elfogadott halálos injekció protokoll szerint. A következőkben megnézzük hogyan is öl a halálos injekció.

Egy kis történelem...

http://img75.imageshack.us/img75/6530/syringe2mq6.jpgÉvezredek óta kormányok százai büntettek meg embereket úgy, hogy kivégezték őket vélt vagy valós bűneikért. A módszerek néha bizony igen kegyetlenek voltak. Ahogy változtak az idők, úgy változtak a kivégzési módszerek, mondhatni finomodtak.

Az idea, hogy valakit halállal büntessenek, talán bűnösnek hallatszik. Mindezek ellenére ma a világ országai közül 74-ben valamint az USA-n belül 38 államban alkalmazzák az elrettentés és büntetés e formáját. 2004-ben a következő országokban hajtották végre a legtöbb kivégzést: USA, Kína, Irán, Vietnam. A kivégzési módok ugyan eltérőek, ám a legtöbbet használt eljárás a halálos injekció.

Halálbüntetés Magyarországon

Az Osztrák Birodalomban II. József császár részben Joseph Sonnenfels tanításainak hatására 1787-ben a hajóvontatást állította a halálbüntetés helyébe legsúlyosabb büntetésként, 1795-ben azonban visszaállították a halálbüntetést.

A halálbüntetés első jelentős magyarországi kritikusa Szemere Bertalan, aki 1841-es Akadémiai-díjas pályamunkájában anakronizmusnak nevezte és helyette „az örökfogságot” javasolta. Az 1843-as büntetőjogi javaslat a halálbüntetés eltörléséről szólt, de sikertelen maradt. Az első modern magyar büntetőtörvénykönyv, az 1878-as Csemegi-kódex szűk körre korlátozta a halálbüntetést (a király személye elleni felségsértés és a gyilkosság bűntette), hatályba lépése után a bíróságok alig alkalmazták, sőt 1896 és 1899 között egyáltalán nem. Ebben az évtizedben alig volt kivégzés, a halálra ítéltek is jórészt kegyelmet kaptak.

Az első világháború idején, 1915-től halállal büntethető lettek a hadviselés érdekei elleni visszaélések legsúlyosabb esetei és a kiszabott büntetések száma a háborút követően is emelkedett. 1923 és 1941 közt kevéssé alkalmazták, a kiszabott halálbüntetések éves átlaga a kettőt sem érte el.

1945 után alkalmazásának lehetőségét messze kiterjesztették és politikai, gazdasági, sőt tulajdon elleni bűncselekményekre is kiszabták. Különösen sok halálbüntetés született a koncepciós perekben és az 1956-os forradalmat követő megtorlás során. Az 1961-es büntető törvénykönyvben 28 rendelkezés adott módot a halálbüntetésre, köztük 12 katonai bűntett. A szabályozás 1971-ben (28. sz. tvr.) és 1978-ban (Btk) módosult.

Magyarországon a halálbüntetést 1990-ben törölték el. Az ezt megelőző negyed évszázadban alkalmazása már jelentősen visszaesett. Az 1960-as években éves átlagban nyolc embert végeztek ki, az 1970-es években évi 1-6 embert és átlagban évi három halálbüntetést szabtak ki. 1980 és 1989 közt évi 1-5 halálbüntetést szabtak ki és átlag évi hármat hajtottak végre. A halálbüntetés utolsó magyarországi évtizedeiben az emberölés minősített eseteire szabták ki és a kiszabott büntetéseket végre is hajtották. Az utolsó kivégzésre 1988 júliusában került sor. Az utolsó kivégzett Vadász Ernő volt, aki egy férfit brutálisan megkínzott és megölt. [ forrás]

Halálbüntetés ma

A mai demokratikus országok közül csak az USA államainak többsége, Japán és Oroszország az, ahol fennáll a halálbüntetés intézménye, bár azt csak a legsúlyosabb életellenes bűncselekmények büntetéseként alkalmazzák, illetve Oroszországban a gyakorlatban már nem alkalmazzák. Ma a világ 74 országában engedi meg a törvény a halálbüntetést (az említett országokon kívül Afrika, a Közel-Kelet, Ázsia és a Karib-térség egyes államaiban). A legtöbb országban azonban csak gyilkosság, illetve háborús bűncselekmény miatt szabják ki. Néhány országban ezenkívül a kábítószerrel való kereskedelmet is halállal büntetik (Kína, Indonézia, Malajzia, Szaúd-Arábia, Szingapúr és Vietnam).

Több diktatorikus berendezkedésű országban még ma is végrehajtanak kivégzéseket politikai okokból. Az Amnesty International jelentése szerint 2004-ben 25 országban alkalmaztak halálbüntetést összesen 3 797 esetben. A kivégzések 90%-ára Kínában került sor, (összesen kb. 3400 személy). Kínában 1990 és 2001 között legalább 20 000 kivégzést hajtottak végre, részben politikai okokból is. [forrás]

Hogyan öl a halálos injekció?

Innentől pusztán tudományos szemmel vizsgáljuk a folyamatot. A kivégzéshez használt szereket a következő sorrendben juttatják az elítélt szervezetében: 1. Érzéstelenítő (thiopentál-nátrium) → 2. Bénító szer (Pankuronium-bromid) → 3. Fiziológiás sóoldattal átmossák a vénákat a méreg beadása előtt → 4. KCl (kálium-klorid)

Érzéstelenítő (thiopentál-nátrium)

http://90ways.com/images/Science/Tiopental.jpgA thiopentál-nátrium ultrarövid hatású, barbiturát típusú intravénás narkotikum. Hatása a következő: a thiopentál fő hatása a légzőközpont bénítása, melyet dózistól függetlenül előidéz. Az éber állapothoz képest, akár 45%-al csökkentheti az agyi oxigénszükségletet és vérellátást. A szer nem függeszti fel a fájdalomérzetet és a nociceptiv reflexet (védekező reflex). A thiopentál-nátriummal elért fájdalomcsillapítás inkább a narkotikus tulajdonságokból származó funkciók alapján magyarázható. Izomrelaxálást csak mély narkózisban képes elérni. Ezen kívül a thiopentál-nátrium intrakraniális (koponyán belüli) nyomást csökkentő hatással is rendelkezik.

A hatóanyag molekuláris hatásmechanizmusa még nem teljesen tisztázott: altató hatását az idegsejtek ingerelhetőségének csökkentése révén fejez ki. A thiopentál-nátrium fő hatáshelye a thalamus, ahol a formatio reticularisban a felszálló pályák gátlása következik be, ezáltal az ingerek továbbítása a kéreg felé gyengül. A szer hatására megemelkedik az agyi érellenállás, aminek következtében kevesebb vér jut az agyba, így az agyi vérvolumen csökken.

A szívre gyakorolt hatása révén a szívfrekvencia körülbelül 30%-al nő. A narkózist kiváltó adag iv. alkalmazása után már 30-40 másodpercen belül bekövetkezik a tudat kikapcsolása. A narkózis mélyülése a következő 40 másodpercen belül tovább fokozódhat. A hatás kb. 5-10 percig tart, amely 10-30 perces ún. utóalvással jár együtt. A narkózis hasznos időtartama 5-8 percig tart. Kezdetben a hatóanyag főleg a jó vérellátású szervekhez (agy, szív, máj, tüdő) jut el.

Ezután következik be a gyors megoszlás, főként az izomszövetekben. A plazma és az izomzat közötti kiegyenlítődés az injekció beadása után kb. 15-30 másodpercen belül következik be. A narkózis tartamát lényegében az agy és az izomszövetek közötti megoszlás határozza meg. A zsírszövetek rossz vérellátása miatt a megoszlási egyensúly a plazma és a zsírszövetek között csak 1,5-2,5 óra múlva következik be. Főleg a májban, kis részben pedig a vesében és agyban bontódik le. A thiopental gátolja az adrenalin felszabadulást.

A thiopentál egyedüli alkalmazása esetén is feltételezik a halál 45 percen belüli beálltát. De legalábbis feltételezték, mivel mostanra mindez bizonyítást nyert. A poszt elején említettem Kenneth Birost, akit December 8.-án végeztek ki az "egy injekciós" eljárással. Ez a szer a thiopentál volt és a beadástól számított 43. percben okozta az elítélt halálát.

Bénító szer (Pankuronium-bromid)

Pancuronium.svgA pankuronium tulajdonképpen egy izomrelaxáns gyógyszer. A pankuronium nem-depolarizáló kuráre-szerű izomrelaxáns. Kompetitív acetilkolin receptor antagonista hatása van a neuromuscularis junkción (a véglemez-membránon), ahol leszorítja az acetilkolint (ezért kompetitív) a posztszinaptikus nikotinikus acetilkolin receptorról.

Huhh, mi? Lényegében a következőről van szó: Az acetilkolin a gerincesek idegrendszerének egyik fő neurotranszmittere. Bizonyos (kolinergiás) idegvégződésekből szabadul föl, és lehet serkentő vagy gátló hatású; izomösszehúzódást kezdeményez a neuro-muszkuláris véglemez-membránon. Az acetil-kolin receptorai (a kolinoreceptorok) két fő csoportba oszthatók: muszkarinikus receptorokra és nikotinikus receptorokra. Ha az acetil-kolin felszabadult, akkor csak átmeneti hatása van, mert gyorsan lebontja a kolinészteráz enzim.

A nikotinikus receptorok megtalálhatók a vázizmokban a neuro-muszkuláris junkcióban, valamint a gerincesek vegetatív idegrendszerének mindkét részében a perifériás idegdúcokban levő ganglionsejteken. Mivel a pankuronium az acetilkolin antagonistája (vele ellentétes hatású) a harántcsíkolt izmot bénítja.

A pankuroniumot általános érzéstelenítésnél használják a sebészetben izomlazítás céljából és intubálás vagy mesterséges lélegeztetés elősegítésére. Mivel a légzőizmokat is bénítja, ezért a légzést mesterségesen fenn kell tartani, amíg a hatás megszűntével a spontán légvétel visszatér. Légzésbénulást okozó hatását használják ki a kivégzéseknél. Nincsenek nyugtató vagy fájdalomcsillapító hatásai. Egy nagyon jó, ezzel kapcsolatos oktatási anyagot olvashattok itt (pdf).

Az izomműködés élettana

KCl (kálium-klorid)

Potassium-chloride-3D-ionic.pngA kálium-klorid (KCl) egy fém-halogenid, melyet ahogy neve is mutatja kálium és a klór alkot.

A kálium-klorid nagy adagban halálos. Szájon át a szervezetbe kerülve a halálos adag 2500 mg/testsúly-kilogramm. Intravénásan 100 mg/testsúly-kilogramm a halálos adag, mely a szívinfarktus tüneteit okozva szívmegálláshoz vezet, ami a keringés teljes összeomlását idézi elő. Ezután nyom nélkül felszívódik a szervezetben, ezért utólag a boncoláskor nem mutatható ki, ha valakit kálium-kloriddal mérgeztek meg.

Az új, ohio-i halálos injekció protokoll a következő: először 5 mg thiopentál-nátrium intravénásan, másodszor: 10 mg Midazolam-, majd 40 mg hidromorfon intramusculárisan.

A ma leggyakrabban használt kivégzési "eszköz" tehát nagyjából így öl működik...

Forrás volt még: www.tankonyvtar.hu

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
Oppenheim 7 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://biokemia.blog.hu/api/trackback/id/tr321587468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyari mikulas (törölt) 2009.12.10. 23:29:24

Egy aprosag ezzel kapcsolatban:
"Az acetilkolin serkenti az (akaratlagosan nem működtethető) simaizomsejtek összehúzódását, amilyenek a szívben vagy a légutakban is vannak. Mivel a pankuronium hatására gátlódik, az acetilkolin nem képes hatását kifejteni, így többek között légzésbénulás következik be."

A sziv az elsosorban nem simaizom, hanem egyfajta harantcsikolt izom, en ugy tanultam, es ha jol csalodom, a legzoizmok is harantcsikolt izmok.
A pankuronium ha jolt tudom az akaratlagosan mozgatott harantcsikolt izmok osszehuzodasat (is?) gatolja.
Esetleg erdemes lenne ezt a reszt kicsit atnezni?

Amugy hianypotlo iras!

Oppenheim · http://mentok.blog.hu 2009.12.11. 00:52:21

@tamaskodo: kicsit átírtam, egyértelműbbé tettem, habár ennyire nem akartam belemenni, de végül is így talán jobban érthető :)

Nos.

Az acetil-kolin receptorai (a kolinoreceptorok) két fő csoportba oszthatók: muszkarinikus receptorokra és nikotinikus receptorokra. Jelen poszt esetben a nikotinikus receptorok a relevánsak, melyek a vázizmokban a neuro-muszkuláris junkcióban, valamint a gerincesek vegetatív idegrendszerének mindkét részében a perifériás idegdúcokban levő ganglionsejteken találhatók meg. Ebből következik, ha ezen receptorok gátlódnak légzésbénulás következik be, hiszen a harántcsíkolt izomból felépülő légzőizmok (diafragma, bordaközi izmok, hasizmok és az egyéb légzést segítő izmok) kontrakcióra képtelenné válnak.

Matula12 2011.02.02. 13:02:20

Üdv.
Csak egy gyors kérdés .
Ez a KCL ugyan az a KCL mint ami a konyhasóba van keverve???

Aprósólyom 2011.10.30. 00:26:01

@Matula12: A KCl mindig KCl, mindegy hol van.

Rigor_mortis 2014.03.25. 04:02:33

Hova szívódik fel nyomtalanul a vérből a KCl, ha leáll a keringés? Így terjednek a balf@szságok a neten. Egyébként senkinek sem ajánlom, hogy kipróbálja mint tuti biztos nyom nélküli módszert, mert keservesen fog csalódni, és lesz ideje elmélkedni a börtönben, hogy máskor nem hisz el minden hülyeséget, amit a neten olvas!

Feca 2014.04.17. 23:37:15

@Matula12: Nyilván, arra gondolsz, hogy az un. csökkentett nátriumtartalmú étkezési sóban KCl tartalmat növelik.

tigram952 2015.12.17. 20:15:49

50 db. Dormicum és 30 db. Sanax ugye már halálos adag?