Alkoholista legyek'

Természetesen ezt nem kívánom magamnak, így kizárásos alapon a legyekről lesz szó. Mégpedig azért, mert egy frissen megjelent tanulmány szerint, a kutatók világszerte kedvelt modell állata a Drosophila melanogaster, azaz ecetmuslica, szintén képes alkohol függővé, vagyis alkoholistává válni. Mind ez december 10.-én a Current Biology internetes újságban jelent meg.

Mit tanulhatunk a részeg legyektől?

http://urbangardenproject.files.wordpress.com/2009/03/gene-fruitfly-l.jpgAz alkoholizmus tanulmányozása egy egyszerű élőlényen, mint pl. az ecetmuslica, talán segíthet jobban megérteni a betegséget az emberek esetében. Az új kutatás egy "nagy lépés előre" - mondta Zachary Rodd viselkedés farmakológus, aki rágcsáló modelleken tanulmányozza az alkoholizmust az Indiana Orvosi Egyetemen. "Mindig jó, ha sok modellünk van. Mindegyik modellnek meg van a maga előnye és hátránya, de a Drosophilának sok jó tulajdonsága van" - szintén tette hozzá Zachary.

Előző tanulmányokban megállapították, hogy az alkoholnak mélyreható élettani és pszichológiai hatásai vannak az ecetmuslicákra, de a mostani kutatások mutattak rá először arra, hogy a gyümölcs legyek maguk választják az ivást. Két másik kutató Anita Devineni és Ulrike Heberlein (Kalifornia Egyetem) kifejlesztettek egy mini itatót, - mely hasonlít a hörcsög ketrecben találhatókkal - így kész is volt a "minibár". A legyek a ketrecben két ilyen mini üveg közül választhattak, az egyikben 15%-os etanol oldattal megbolondított folyékony élelmiszer, míg a másikban mindez tisztán volt megtalálható.

Majd "meglepetésre" azt tapasztálták a kísérlet kivitelezői, hogy a gyümölcs legyek sokkal gyorsabban repültek rá az alkoholos ételre, mint az alkoholmentesre. Az alkoholizálás egyre erőteljesebbé vált az öt napja ivó legyek esetében. Devineni és Heberlein folyamatosan változtatták az alkoholos oldat mennyiségét a táplálékban. Ekkor azt találták, hogy azokon a legyeken, melyek csak 1 vagy 2 napja fogyasztottak alkoholt, nem látszott lényeges különbség, míg a rendszeres ivókon (ez 4-5-6 napot jelent) igen. Ezek a legyek az akár 25% alkoholt tartalmazó élelmiszert is megitták.

Ahogy a legyek ittak, kezdtek megjelenni rajtuk a szokásos, ittas állapotban rendszeres viselkedési formák, mint a hiperaktivitás és a koordináció elvesztése. Sajnos szondát nem tudtak fújatni a legyekkel és a vérvizsgálat is kizárt volt, így a szervezetükben lévő pontos alkoholszintet sem tudták megérni.

A legyek azonban mindezek ellenére tovább folytatták az ivást. Amikor a kutatók egy kis mérget, kinint tettek a pia-kaja keverékbe a legyek furcsa mód tovább folytatták az ivást, pedig a kinint rendszerint elkerülik. "Eléggé meg voltam lepődve, mikor láttam, hogy a legyek folytatják az ivást" - mondta Devinen

Egy másik teszt alkalmával öt napig tartott az ivászat, majd egy 2-3 napos "száraz időszakot" tartottak a kutatók, majd ezután újra visszahelyezték a legyek, addigra már kedvencét. Ekkor ki szerint mi történt? Aki azt tippelte, hogy újult erővel nekiláttak az ivásnak, az jól gondolta.

Ezzel az új gyümölcs légy-alkoholizmus modellel a kutatók könnyen tanulmányozhatják a betegséget és segítségével talán nyomára bukkanhatnak a betegséget okozó géneknek. Az ugyanis ismert, hogy genetikai hajlamossága lehet bizonyos embereknek rá.

Szerencsére videó is van, így láthatjuk a részeg legyeket...


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
Oppenheim 9 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://biokemia.blog.hu/api/trackback/id/tr531591682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2009.12.12. 09:42:48

Ebben a legyes videóban határozottan ráismerek pár arcra a kedvenc kocsmából :D

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.12. 10:23:55

Annyira nem meglepő, hogy az alkoholos kaját választották a legyek, mert a cukros dolgok nekiállnak megerjedni, így az alkohol elég jó markere a szénhidrátnak a természetben.

dzsefi 2009.12.12. 12:36:23

@kolbászoszsömle: ilyesmit akartam én is írni :)

egyébként a szavazás szerintem nem jó, az "absztinens vagyok" lehetőségen kívül mindegyiket bejelöltem volna, nem kizárólagosak a válaszok.

Oppenheim · http://mentok.blog.hu 2009.12.12. 15:05:03

Nos igen a cukor, erre én is gondoltam, hogy biztos ilyesmi áll a háttérben, hozzáteszem az etanol is édes ízű. De az már meglepőbb, hogy a "rosszullét" és egyéb negatív hatások ellenére fojtatták az ivást.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2009.12.12. 21:59:38

@Oppenheim: Nem annyira meglepő.
Ha az alkohol hatását kellemetlennek találja egy tanulásra képes lény, legközelebb nem fogja elfogyasztani, akármilyen jó is az íze, pedig az előnyei (már természetes körülmények között) nagyobbak az alkohol+szénhidrát kombónak, mint a hátrányai.
Patikkal végeztek egy olyan kísérletet, hogy etettek velük valami olyat, amit a többi pati finomnak talált (azt hiszem vaníliás tortát, de nem emlékszem pontosan), aztán besugározták őket, hogy rosszul legyenek, és legközelebb nem ettek vaníliás dolgokat.
Amikor meg áramot vezettek a kajcsiba, akkor meg a kaja formája ímprintálódott negatívan, az ízére nem volt semmilyen válasz.

Úgy magyarázták, hogy az íz a rosszulléttel és a mérgezéssel kerül kapcsolatba, forma meg azzal, hogy ha megeszel, megcsíplek.

Oppenheim · http://mentok.blog.hu 2009.12.12. 22:16:49

@kolbászoszsömle: ez mind igaz!
Végül is nem tudhatjuk, milyennek találták, azaz jónak vagy rossznak. Továbbá az alkohol addiktívitást vált ki fogyasztójából (persze nem mindig), pláne ha nem társul mellé kellemetlen inger.
Talán ez lehet a magyarázat, bár a képek láttán rossz passzban volt a légy :)

Rebca 2009.12.13. 17:00:56

"Abszcinens vagyok."

Ilyen szó nem létezik.

Oppenheim · http://mentok.blog.hu 2009.12.13. 17:14:16

@Rebca: jogos, javítva... kíváncsian várom milyen hibákat találsz még ;)

Johnny R. 2010.01.14. 20:46:15

Ahogy Hofi dalolná:" Piál a föld..." :D