A világtörténelem és napjaink legfontosabb gyógyszerei

A mai világban mindennapjaink részei a gyógyszerek. Elmulasztják a fájdalmat, lázat, hányingert, hasmenést, görcsöt... és még sorolhatnám. Mindezek mellett megmenthetik életünket vagy éppen fertőző betegségek ellen nyújtanak védelmet. Ha feltennénk a kérdést, melyek voltak régen és melyek ma a legfontosabb gyógyszerek, vajon mik jutnának eszünkbe? Penicilin, netán az Aszpirin? Esetleg a Torazin? Vagy a IXX. században emberéletek ezreit megmentő himlő oltás? Az NGP (Next Generation Pharmaceutical, a táblázat készítője többek között John Swann, PhD volt) összefoglalójából kiderül, mely gyógyszerek voltak a legnagyobb hatással az emberiségre, valamint, hogy melyek a legnagyobb számba eladott készítmények a világon (2006-os Forbes adat).

http://www.ngpharma.eu.com/media/article-images/top-stories/NGPEU/issue-8/The_small_company_that_grew_TOPnew.png

Fontos felfedezések

File:InsulinHexamer.jpgInzulin: az inzulin (a latin insula = sziget szóból) a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben található béta-sejtek által termelt polipeptid hormon, amely a szénhidrátok, fehérjék és zsírok anyagcseréjének szabályozásában vesz részt. A szervezet sejtjei (az agysejtek kivételével) csak inzulin jelenlétében képesek felvenni a vérből a glükózt.

1921-ben két torontói orvos – Frederick Banting és Charles Best – McLeod laboratóriumában megismételték von Mering és Minkowski kísérletét: eltávolították a kutyák hasnyálmirigyét. A műtéttel inzulinhiányt idéztek elő náluk, ami a vércukorszint megemelkedésével járt. Ezután a hasnyálmirigyből előállított kivonattal injekciózták be az állatokat és azt találták, hogy a vércukorszint hirtelen lecsökkent. Ez jelezte, hogy a hasnyálmirigyben valóban van egy vegyület (az inzulin), ami a véráramba jutva tényleg képes a vércukorszint csökkentésére. Megtörtént tehát az inzulin "felfedezése".

File:Diethyl-ether-3D-balls.pngÉter: a XVIII. és XIX. században Angliában és Amerikában a fiatal orvosok és kísérletezők (vegyészek) körében igen elterjedt volt a különböző vegyi anyagok alkalmazása a fájdalom enyhítésére. A fájdalomérző központok kikapcsolását később narkózisnak, illetve általános érzéstelenítésnek nevezték, a fájdalmatlanságot előidéző anyagot pedig narkotikumnak.

Narkózison vagy általános érzéstelenítésen a központi idegrendszer idegsejtjeinek narkotikumok hatására létrejövő átmeneti reverzíbilis és szabályozható bénulását értjük. A narkózis során a sejtek látható morfológiai elváltozást nem szenvednek, és a narkózis megszüntetése után visszanyerik eredeti funkciójukat. Ahhoz, hogy az altatás létrejöjjön, a narkotikumot el kell juttatni a központi idegrendszer sejtjeihez. Az inhalációs bevitel a legrégebben ismert és alkalmazott módszer. Ilyen módon a gőz és gáz halmazállapotú narkotikumokat a tüdőn át tudjuk bejuttatni a szervezetbe.

A narkózis mélysége a narkotikum koncentrációjának változtatásával jól szabályozható. A különböző inhalációs eljárás végül új tudományág alapjait képezte. E tudomány az anesztézia, melyet 1846-ban Oliver Wendell Holmes amerikai anatómus nevez el. A különböző hatóanyagok a következők voltak: nitrogén-oxidul, éter, kloroform, bróm-etil, etilén-klorid, és más különböző keverékek. [forrás]

http://www.marieclaire.com/cm/marieclaire/images/Av/MCX050108HeOral001-medium-new.jpgFogamzásgátló tabletták: a fogamzásgátló tabletta 2001-ben ünnepelte a 40. születésnapját Európában. 1961 volt az első év, amikor az európai nők megtervezhették, hogy mikor akarnak gyermeket szülni és elkerülhették a nem kívánt terhességgel járó problémákat. Ma kb. 70 millió nő szed tablettát a világon. Napjainkra a nők számára már olyan széles tablettaválaszték áll rendelkezésre, amelyről a feltalálók annak idején álmodni sem mertek. A mai tabletták hormontartalma kb. negyvenketted része az első tabletták hormontartalmának. A tabletták többsége mindkét női nemi hormont tartalmazza, az ösztrogént (tüszőhormont) és a progeszteront (sárgatest hormont) is. [forrás]

Penicillin: a penicillin elnevezés (néha PCN a rövidítése) a β-laktám antibiotikumok egy csoportját jelenti, melyeket az erre érzékeny, rendszerint Gram-pozitív baktériumok által okozott fertőzések kezelésére használnak. A „penicillin” nevet a csoport egyes tagjaira való hivatkozásként is használják. Mindegyik penicillin alapstruktúrája a penám váz, melynek képlete: R-C9H11N2O4S, ahol R a variábilis oldallánc.
 
A múlt évszázad végén brit orvosok körében végzett közvéleménykutatás szerint az évszázad csodája a penicillin. A penicillinekre még az 1940 években úgy tekintettek, hogy segítségükkel megoldható lesz az emberiség kórokozók elleni harca. A rezisztencia kialakulása, a penicillinre eredetileg sem érzékeny kórokozók számának növekedése megváltoztatta ezt a nézetet. A 7. évtizede használt penicillineknek még most is biztos helye van a terápiában.
 

File:Chlorpromazine-2D-skeletal.pngTorazin: a Torazin vagy más néven klórpromazin. Évtizedeken át számos próbálkozás történt a szkizofrénia és más pszichózisok gyógyszeres kezelésére, azonban az alkalmazott szerek hatékonysága nem volt kielégítő, és gyakran súlyos mellékhatások léptek fel, például a barbiturátok esetében. Az áttörést az első, mai felfogásunk szerinti antipszichotikum, a klórpromazin pszichiátriai alkalmazása jelentette 1952-ben. E közlemény célja az antipszichotikus terápia fejlődésének, történetének rövid összefoglalása a klórpromazin felfedezésétől napjainkig. [tovább...]

Himlő oltás: A feketehimlő emberi fertőző betegség, amelyet a Poxvirus variolae vírus okoz. Ez volt az emberiség egyik legpusztítóbb ragályos kórokozója. A fertőzöttek körében rendszerint magas (az Óvilágban 15-20%, az Újvilágban gyakran 40-80%-os) mortalitást okozott, és a túlélők közül sokan (mint például Kölcsey Ferenc) megvakultak. Az ókori Kínából származó védekezési eljárás az ún. varioláció, vagyis az egészséges emberek szándékos fertőzése. Máig ismeretlen ok miatt a mesterséges fertőzés kevésbé veszélyes (2% körüli mortalitás), mint a természetes fertőzések, és egész életre szóló védettséget biztosít. Lényeges azonban, hogy a variolált beteg éppúgy továbbadhatja a fertőzést, mint a természetes módon fertőzött társai, ezért gyógyulásáig jelentős veszélyt jelent.

Edward Jenner 1796-ben fedezte fel, hogy a tehénhimlő (hasonló, de emberben kevéssé patogén vírus) általi mesterséges fertőzés – a vakcinázás – olyan védettséget vált ki az emberből, amely hatékony az emberi himlővel szemben is. A himlő az egyetlen világszerte felszámolt fertőző betegség. Az erre irányuló vakcinázási akció előtti évben, 1967-ben, a járvány mintegy 10 millió embert fertőzött. A kampány lényegében Jenner módszerén alapult, és 1980-ban hivatalosan lezárult. A siker azon alapult, hogy ez egy igen konzervatív, nagyon kevéssé változékony vírus, amely csak emberben képes fertőzni és szaporodni, és nem okoz lappangó vagy perzisztens fertőzéseket.

File:Morphine-2D-skeletal.pngMorfin: a morfin (INN: morphine), más néven morfium (C17H19NO3) a mák (Papaver somniferum) alkaloidja. Opioid analgetikumként (fájdalomcsillapítóként) használják a gyógyászatban. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben morfin-hidroklorid (Morphini hydrochloridum) néven hivatalos.

Az alkaloidot először Friedrich Wilhelm Adam Sertürner német gyógyszerész izolálta 1804-ben, s Morpheuszról, az álmok görög istenéről morfiumnak nevezte el. Gay-Lussac javasolta a morfin nevet.

File:Salvarsan-montage.pngSalvarsan: 1910-ben Paul Ehrlich német kutató-orvos és japán asszisztense, Sachahiro Hata több száz próbálkozás után megtalálta az első hatékony gyógyszert, a „Salvarsan”-nak nevezett arzénos keveréket, mely az első valóban hatásos szer volt a szifilisz kezelésére (a szer hatóanyagát tekintve: arsphenamine). A felfedezés után azonnal világhírüvé vált Ehrlich csak ennyit mondott: "Ebben semmi különös nincs. Hét éven át pechem volt és aztán egy adott pillanatban szerencsém.” Szerinte a sikerhez négy dolog kellett: pénz, ügyesség, türelem, szerencse."

Ehrlich receptorelmélete szintén egy fontos mozzanat volt a gyógyszerek hatásmechanizmusának megértésében: (1) „kell lenni egy specifikus kötődési helynek, amin keresztül a gyógyszerek, ill. hatóanyagaik kifejtik hatásukat”; (2) „a gyógyszerhatás alapfeltétele a gyógyszer és valamely sejtalkotó elem „kapcsolódása”.

Aspirin-skeletal.svgAszpirin: az aszpirin hatóanyaga, az acetilszalicilsav, a fűzfa kérgében megtalálható vegyület, a szalicin származéka. 1899. március 6-án szabadalmaztatták az aszpirint, és ezzel nemcsak az első iparilag gyártott gyógyszer volt, hanem a mai napig is a legnagyobb mennyiségben előállított gyógyszerek közé tartozik.

Az acetilszalicilsav úgy fejti ki hatását, hogy gátolja a gyulladás-, fájdalom- és lázkeltő anyagok képződésééért felelős enzimet. Kutatók később rájöttek, hogy ennek az enzimnek két típusa is létezik. Az acetilszalicilsav nem tesz különbséget e két, egymástól alig különböző enzim között, mindkettőt bénítja. Emiatt nemcsak a fájdalomerősítő anyag képződésében szerepet játszó enzimet kapcsolja ki, hanem azt az enzimet is, amely egy gyomor nyálkahártyáját védő anyag szintézisében működik közre. [tovább...]

A világ legfontosabb gyógyszerei

http://gajitz.com/wp-content/uploads/2009/12/worlds-most-important-drugs.jpg

Az alsó sorban a világon 2006-ban legtöbbet eladott vényköteles gyógyszerek listáját láthatjátok, míg jobb oldalon alul, a jelenleg legígéretesebb jövő gyógyszereinek listáját. A lista tartalmáról azért lehetne vitatkozni, de azért úgy vélem jól összefoglalja a gyógyszerészet történetét. Időközben a H2SO4 blogon találtam egy remek posztot a Contergan-ról. A viagrát azért hiányolom a legtöbbet eladott gyógyszerek listájáról. ;)

Forrás volt még: A gyógyítás és a gyógyszerészet története. (PTE ÁOK Gyógyszerésztudományi Szak Gyógyszerészeti Intézet - Gyógyszerügyi ismeretek I.)

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
Oppenheim 35 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://biokemia.blog.hu/api/trackback/id/tr311593525

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A világtörténelem és napjaink legfontosabb gyógyszerei 2010.04.23. 14:31:07

Egy csokor információ a legmeghatározóbb gyógyszerekről...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sherpa_1 2009.12.13. 09:27:54

Nem vitatom, fontos gyógyszerek. De..., no mondjuk a contergan? Hány csecsmő szletett kéz és láb nélkül? Ja és megint a piacon van. Aspirin. Jó a lázra reuma fájdalom csillapító, sőt a nagyi ezzel tertósítja a befőtjeit, kiváncsi vagyok mit művel az ember gyomrában.

qbr 2009.12.13. 10:00:37

@Sherpa_1:
Piacon van a Contergan... ez így eléggé megtévesztő megjegyzés, úgyhogy nézzél utána légyszíves, hogy mire is használják most a contergan hatóanyagát...segítek egy kicsit: thalidomide-nál keresgélj

Professzore · http://ekonyvolvaso.blog.hu 2009.12.13. 10:45:15

Az aszpirin -- nagyon erős allergiás reakciók miatt -- ma már nem kaphatna gyártási engedélyt, megbukna azon a (humán) tesztsorozaton, amelyen minden úgy gyógyszernek át kell esnie.

Oppenheim · http://mentok.blog.hu 2009.12.13. 11:17:45

@Sherpa_1: Contergánon gondolkoztam, hogy kiegészítsem vele a listát, hiszen ha magát a gyógyszerészet történetét nézzük talán mérföldkő (is), hiszen ezután kezdték nagyon szigorúan vizsgálni a hatóanyag molekulák optikai tulajdonságait, azaz, hogy rendelkeznek-e optikai izomerekkel.

Ezek a molekulák nem rendelkeznek belső szimmetriasíkkal, így ugyan egymás tükörképei, mégsem hozhatók fedésbe egymással (akár csak a kezünk). A két izomer hatása más. Az egyik valóban nyugtató hatású, tehát amilyennek szánták, de a másik izomer káros hatású a sejtekre. Ez a jelenség a gyógyszer teratogenézis. Ma már nagyon szigorúan vizsgálják ezt és csak egyféle izomer hozható forgalomba, ha a molekula királis, tehát van neki ilyenje.

De egy jóval kompetensebb gyógyszerészhallgató vagy gyógyszerész véleményére kíváncsi lennék ez ügyben.

Reggie 2009.12.13. 11:38:20

@Krajcs: Tartositani szalicillel szoktak

Rekombinánsgumicsirke 2009.12.13. 11:47:57

@Oppenheim: Tökéletesen jól mondod, bár én orvos leszek nem gyógyszerész.:P Anno kémia gyakon a Contergan volt az iskolapéldája az optikai izomereknek. Ahhoz, hogy a piacon van annyit fűznék hozzá, hogy amilyen betegségekben most próbálják alkalmazni, nos, az azokban szenvedők aligha terveznek gyermeket...(Főleg daganatos kórképekben próbálják tesztelni jelenleg, legalábbis én úgy tudom...)

Oppenheim · http://mentok.blog.hu 2009.12.13. 11:53:37

@Rekombinánsgumicsirke: akkor jól emlékeztem, anno még valahol láttam is egy doku filmet róla :) kösz a megerősítést!

lifelike 2009.12.13. 12:31:07

nagyon erdekelne egy cikk a jelenleg mar elorehaladott tesztfazisban levo uj gyogyszerekrol, hogy a kovetkezo 5-10 evben milyen forradalmi gyogyszerekre lehet szamitani
illetve a hetkoznapokban mire
pl. nekem sokszor van migrenem, regebben quarelinnel tudtam csak kezelni, mostanaban algoflexforteval, de hol van hatas hol nincs, erkezik majd jo migrenes gyogyszer?

mc218 2009.12.13. 12:43:56

@lifelike: Migrén rohamoldásra a triptánok hatékonyabbak, és elérhetőek is, de szerintem gondolkodj valami roham megelőzését szolgáló gyógyszeren. Biztos, ami biztos.

Oppenheim · http://mentok.blog.hu 2009.12.13. 12:51:36

@lifelike: a jelen és jövő gyógyszerei témát illetően, ha időm engedi utána járok, de nem ígérem mostanában.

Sadist 2009.12.13. 13:11:35

"Vagy a IXX. században emberéletek ezreit megmentő himlő oltás?"

Az IXX az mennyi is?

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2009.12.13. 13:22:44

Vigyázat, szubjektív vélemény!
Csak a neveket olvastam és nem vagyok orvos, de az inzulint nem tekintem gyógyszernek, mert amúgy is van, legfeljebb valakinél nem termelődik.

Oppenheim · http://mentok.blog.hu 2009.12.13. 13:27:23

@Yooha: ez így jogos, de leginkább azért került a listára, mert rá kellet jönni, hogy "létezik" az inzulin, majd izolálni és ezután előállítani. Továbbá:

"1922-ben az első beteg megkapta az inzulin injekciót, egy 13 éves fiú, aki diabéteszes kómában feküdt és már csak órái voltak hátra. Az injekció után a fiú kijött a kómából. Ezért e felfedezésükért Banting és a laboratórium vezetője – MacLeod – 1923-ban megkapták az orvosi Nobel-díjat"

Sikerült meggyőzni? :)

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2009.12.13. 13:36:07

Nem vitatom az inzulin fontosságát természetesen, és a felfedezés jelentőségét sem, csak kíváncsi voltam a listára, és az első (azóta egyetlen) olyan volt, ami nekem nem "hagyományos értelemben vett" gyógyszer. Ennyi erővel a vas is lehet gyógyszer, mert anélkül nem működünk és a hemoglobin felfedezése ugyanúgy fontos volt anno (nem tudom, adtak-e érte Nobel díjat).
Kérlek, ne vedd kötözködésnek :)
Más: a diasztereomerekre is biztos van gyógyszerészeti példa, amik izomerek, de nem enantiomerek (a fenti példa [a kezek] enantiomerek) ilyet nem tudok, de érdekel.
Vesgyész vagyok, nem gyógyszerész :)

Az ős kaján 2009.12.13. 13:42:30

Egy gyógyszert kiválasztani lehetetlen. Pl. hiába van himlő oltás, ha a cukor beteg nem kap inzulint. Sorolni lehetne tovább...

Az ős kaján 2009.12.13. 13:49:16

@Sherpa_1: Gyomorvérzést csinál, annak akinek nem egészséges a gyomra. Használják vérhígításra kúra szerűen, csökkenti az infarktust. Van olyan változata, amelyik a bélben oldódik és így nem okoz gyomorvérzést. Megelőzésre ajánlják az orvosok.

marvin 2009.12.13. 13:51:17

A Contergan esete óta ha egy gyógyszermolekula mindkét enantiomerje ugyan olyan hatásokkal rendelkezik (nincs külömbség köztük hatásban), akkor is csak az egyik lehet benne a gyógyszerkészítményben. Azaz a gyógyszerkönyvi minősítés egy konkrét molekuláról szól, meghatározott szerkezettel. Sőt manapság már a kristályforma sem mindegy.

Aszpirin
A gyógyszerkutatás mai irányvonalai szerint, mindjárt a legelső kiválasztási kritériumrendszerben megbukna a molekula (Lipinski's Rule of Five). Ennek ellenére nagyon széleskörűen használt gyógyszer. Pl. keringési és szívbetegeknél előszeretettel alkalmazzák, mint enyhe vérhigitó hatású készítményt.
Másik érdekessége, hogy ugye a legjobb Aspirin a piacon a Bayer tablettája, pedig más is gyártja. Ennek csupán annyi az oka, hogy ők találtak egy olyan allotrópot, amiben a legjobb a biohasznosulása a szervezetben.

Az ős kaján 2009.12.13. 13:51:59

@Krajcs: Amúgy szalicilnak nevezik. Most is használatos, de már vannak jobb konzerváló szerek is. Igazából egyik sem ajánlatos, d

malgabo 2009.12.13. 13:56:06

Az inzulin is gyógyszer (def: olyan anyag vagy azok keveréke, illetve olyan készítmény, amelyet betegség megelőzése, felismerése, kezelése vagy élettani funkció fenntartása, helyreállítása, javítása vagy módosítása céljából emberi szervezetben vagy emberi szervezeten alkalmaznak). Manapság egyre inkább elterjedtebbek a módosított inzulinok, tehát az hogy, "amúgy is van", nem állja meg a helyét.
"Az alsó sorban a világon 2006-ban legtöbbet eladott gyógyszerek listáját láthatjátok", kiegészítendő azzal, hogy receptköteles gyógyszerek listája.
Gyakorló gyógyszerészként hiányolom a listákról a paracetamolt és az ibuprofent, aszkorbinsavat, persze nyilván lehetne folytatni.
Tetszik a cikk is meg a blog is!

Oppenheim · http://mentok.blog.hu 2009.12.13. 14:07:48

@Yooha: értem az álláspontod és van benne valami, hát a listát nem én állítottam össze, de amúgy sem vettem kötözködésnek :) diasztereomerekre én nem tudok példát, de reméljük valaki majd ír!

Hmmm... 2009.12.13. 15:08:17

Nem kis meglepetéssel láttam nemrég egy 1931-es Új Idők-ben aszpirin (Bayer) és demalgon hirdetést... azt hittem, ezek valami II. Világháború utáni okosságok... Persze szén is volt, de azon kevesebbet csodálkoztam...

Thresher 2009.12.13. 15:26:08

Ha fel lehet "találni" az inzulint, akkor fel lehet találni a nikotint meg a koffeint is... Nem gyógyszerek ezek (valamilyen szinten persze azok), de ha mint kémiai készítményekre tekintünk rájuk, akkor az a kettő nagyon ott a népszerűségi listán.

Ja, és a digitalis?

Thresher 2009.12.13. 15:29:47

Ha fel lehet "találni" az inzulint, akkor fel lehet találni a nikotint meg a koffeint is... Nem gyógyszerek ezek (valamilyen szinten persze azok), de ha mint kémiai készítményekre tekintünk rájuk, akkor az a kettő nagyon ott a népszerűségi listán.

Ja, és a digitalis?

the as · http://thelongestlistofthelongeststuffatthelongestdomainnameatlonglast.com/ 2009.12.13. 15:33:44

lifelike ha a quarelin segit, probalj meg kavezni, mert elofordulhat hogy a koffein magaban is hat :)
remek ez a poszt, riszpekt! :)

Haloperidol 2009.12.13. 15:51:11

@Rekombinánsgumicsirke:

Konkrétan a thalidomid jelenleg a myeloma multiplex (plazmasejtes daganat) terápiájában van engedélyezve, és nagy reményeket fűznek hozzá más tumorok terápiájában is, mert neovaszkularizáció (ér-újdonképződés)-gátló hatása van, de ezek egyelőre klinikai kísérletes stádiumban vannak.@Oppenheim: Természetesen más kemoterapeutikumokkal kombinálva adják, és szigorú fogamzásgátlás mellett.

@Oppenheim:
Én a Contergan-botrány (igen nagy) jelentőségét abban látom elsősorban, hogy ezek után az 1950-60-as években vezették be szerte a világon a gyógyszerkutatások és preklinikai és klinikai fázisainak az igen szigorú törvényi szabályozását, mely kisebb változtatásokkal a mai rendszer alapja. A Contergan előtt csak azt kellett bizonyítani, hogy az adott szer ártalmatlan, míg most az is kell bizonyítani, hogy hatásos. A Contergan óta végeznek magzati toxicitási vizsgálatokat is. Sőt, ha a gyártók ma új gyógyszert akarnak bevezetni a piacra egy már létező terápiás módszerrel szemben, akkor ma kötelező úgynevezett egyenértékűség-vizsgálatokat is végezni, hogy az új kezelés kínál-e előnyt a régivel szemben.

Ha már gyógyszerszabályozásról beszélünk, akkor érdemes röviden kitérni a TGN1412-botrányra: en.wikipedia.org/wiki/TGN1412

A közeljövőben emiatt fog (eléggé jelentősen) megváltozni a (biológiai módszerekkel készülő) gyógyszerek szabályozása.

Haloperidol 2009.12.13. 15:53:42

@Reggie:

Konkrétan a szalicilsav ecetsav-észtere az aszpirin...

Haloperidol 2009.12.13. 16:03:56

Megnéztem a szavazási eredményeket, és gondoltam, hogy a pennicillin lesz a nyerő, mint az első modern antibiotikum.

Valószínűleg azért, mert a legtöbb ember az antibiotikumokkal találkozik a legtöbbször a való életben, mit a fertőzéses betegségek "csodaszeréért". Valójában a fertőzéses betegségek halálozásának és a XX. századi népességrobbanásnak a Földön elsősorban a tömeges vakcináció elterjedése az oka, az antibiotikumok jóval kisebb szerepet játszanak ebben. Általában nem is gondolunk rá, hogy már csecsemőkorban megkapjuk a polio, a mumpsz-kanyaró-rubeola, a diftéria-szamárköhögés-tetanusz és a TBC elleni oltást, sőt, ma már a (csecsemőkori) agyhártyagyulladást megelőző bacik ellen is van hatékony oltás, sőt a Hepatitis B ellen is. Ezek annak idején a gyerekek 20-30%-át (szerencsés esetben csak ennyit) elvitték, és ezek ellen a vírusok ellen ma sincsen hatékony terápia.

Sőt, a jelenlegi állás szerint a gyógyszergyártók vesztésre állnak a bacikka szemben, mert sokkal nagyobb ütemben növekszik a rezisztens bacik száma, mint ahogy az új antibiotikumokat piacra dobják. Sőt, egyre több gyógyszergyártó hagy fel gazdasági megfontolásokból az antibiotikumok fejlesztésével, mert egyszerűen nem éri meg.

A jövő biztosan a vakcinációé és más immunterápiáké lesz, amelyek lassan kiszorítják az antibiotikumokat...

Haloperidol 2009.12.13. 16:06:14

@Thresher:

A digitalis valóban régóta ismert, de a szűk terápiás tartomány miatt nem terjedt el a széleskörű használata. (Ez azt jelenti, hogy a hatékony adag és a toxikus adag között kicsi a különbség, és a beteg könnyen megmurdelhet digitalis-túladagolásban. Persze, volt idő, amíg nem volt jobb, sőt, ma is használatos, de csak renszeres laborellenőrzés mellett lehet szedni.

Haloperidol 2009.12.13. 16:11:45

Az Aszpirinnel kapcsolatos érdekesség, hogy az I. világháborút lezáró versailles-i békeszerződésben külön kitétel volt az Aszpirin szabadalmi védettségének feloldása és a gyártási technológia átadása az antatnak...

:-)

Pomme 2009.12.13. 17:38:29

Jó a lista, én esetleg még a benzodiazepinekekkel egészíteném ki, melyek azonkívül, hogy a barbiturátoknál jóval kevésbé szedáló szorongáscsökkentők, iv érzéstelenítésben és a antiepileptikumként is beváltak.

Napjaink "szupersztár" gyógyszercsoportjáról, a sztatinokról meg majd az idő eldönti, hogy valóban rászolgáltak-e a nagy hype-ra.

vizsla_barat 2009.12.13. 18:57:06

@LION_heart: kiveve,ha hatalmadban van a media es egy gyogyszerceg,akkor a madarinfluenza panikrohamat siman meg tudod lovagolni kulonosebb FDA-vegzalas nelkul es milliadokat kereshetsz.
a hir nem mai,de idoszeru.
csakhogy keresheto legyen, Dick Chenay es a Tamiflu a fokuszban.
Imadom a biokemiat de a politikusoktol hanyok.