Mit tudunk ma az AIDS-ről?

December 1-je hivatalosan az AIDS világnapja, melyet 1988 óta tartanak meg, hogy felhívják a figyelmet a gyógyíthatatlan betegség megelőzésére. Ebben a posztban összegyűjtöttem számos adatot, összegzést, ábrát és minden egyebet, ami segíthet megérteni és egy átfogó képet adni, hogy honnan indult, hol jár és hová tart az AIDS.

via GDS International

AIDS

Az AIDS (Acquired Immune Deficiency Syndrome = szerzett immunhiányos tünetegyüttes) a HIV (Human Immunodeficiency Virus = emberi immunhiány vírusa) által előidézett, gyakorlatilag 100%-os letalitású tünetegyüttes, melyet 1981-ben azonosítottak, de már jóval régebben megjelent. A vírus az immunrendszer sejtjeit, elsősorban a CD4 receptorral rendelkező T-limfocitákat pusztítja. Az immunrendszer fokozatos leromlása elősegíti az oportunista fertőzések és a daganatok megjelenését. A fertőzés után a tünetek általában évekkel (átlagosan 5 évvel) később jelentkeznek, de időközben a fertőzöttek továbbadhatják a vírust. [tovább...] Fontos tehát, hogy aki HIV pozitív még nem biztos, hogy AIDS-es. AIDS-ről onnantól beszélünk, hogy valami féle opportunista fertőzés vagy ennek következtében szövődményként fellép egy másik betegség.

Globális helyzet

Globális szinten 2007 végén a UNAIDS/WHO becslése szerint 33 millió HIV-fertőzött, illetve AIDS beteg élt a Földön. Jó hír, hogy a 2001. évi 3 millióról 2,7 millióra csökkent a HIV-fertőzöttek száma. Az AIDS okozta halálozások száma 2007-ben két millió volt, ezzel együtt a világjárvány során 36 millió ember halt meg AIDS következtében.

Az Európai Betegségmegelőző és Járványügyi Központ (ECDC) által 2008. november 25-én közzétett adatok szerint, 48892 újonnan diagnosztizált HIV fertőzöttet jelentettek a WHO Európai Régiójából 2007-ben (49 ország jelentett az 53-ból). A régióban átlagosan 76 újonnan felderített HIV fertőzöttet diagnosztizáltak 1 millió lakosra számítva. A HIV incidenciája Kelet-Európában volt a legmagasabb (165 eset/1 millió lakos), Nyugat Európában 77, Közép-Európában 10 újonnan diagnosztizált eset jutott 1 millió lakosra. (Magyarország: 11.8 eset/1 millió lakos/2007-ben.)

Négy országban 1 millió lakosra vonatkoztatva, több mint 200 esetet diagnosztizáltak ebben az évben (Észtország: 472 eset/1 millió lakos, Ukrajna: 285 eset/1 millió lakos, Portugália: 217 eset/1 millió lakos, Moldova: 204 eset / 1 millió lakos). Az átlagnál magasabb a felderített HIV pozitív személyek gyakorisága Litvániában, Kazahsztánban, Üzbegisztánban, Nagy-Britanniában, Belorussziában és Svájcban.

A 2007-ben jelentett HIV esetek egyharmadát a 15-29 évesek között diagnosztizálták. A bejelentett új HIV-fertőzöttek egyharmada nő volt. A fertőzöttek közel fele heteroszexuális, egyötöde homoszexuális kontaktus révén fertőződött. Az esetek egyharmadában intravénás kábítószer-használat volt a feltételezett fertőződési mód. Jelenleg a HIV terjedését Nyugat- és Közép-Európában a szexuális, Kelet-Európában döntően az intravénás kábítószer-használattal összefüggő kockázatos magatartás befolyásolja.

2007-ben 5244 AIDS megbetegedést diagnosztizáltak a WHO Európai Régiójának 48 tagállamában. Minden 1 millió lakosra kilenc megbetegedés jutott. [forrás]

Magyarország

2008. szeptember 30-ig 1 583-ra emelkedett a regisztrált HIV-pozitív személyek kumulatív száma, közülük 567 személynél diagnosztizálták az AIDS tünetegyüttest, és a betegség következtében 293 fő halt meg.

Ebben az évben szeptember 30-ig 98 újonnan felderített HIV-pozitív személyt regisztráltak Magyarországon, kissé többet, mint az előző év ugyanezen időszakában (87), közülük 7 külföldi volt. A 98 HIV-fertőzött közül 74 fő esetében állnak rendelkezésre epidemiológiai adatok, a verifikált HIV-fertőzöttek 90%-a férfi (67), 10%-a (7) nő volt. A férfiak dominanciája a korábbi években tapasztaltnál is erőteljesebb volt. [forrás]

Interaktív AIDS térkép az UNAIDS honlapján

AIDS-vakcina

vaccine vialA blgon korábban már írtam egy új felfedezésről, az akkor "Új reménynek" titulált első hatásosnak vélt AIDS-vakcináról. Azóta sajnos kiderült, hogy túlzó volt az optimizmus a szerrel kapcsolatban. Jelenleg továbbra is gőzerővel folynak a kutatások a jövő AIDS-vakcinája után. Bővebb információkat a Nemzetközi AIDS-vakcina Kezdeményezésről itt találtok a 2009-es párizsi AIDS-vakcina konferenciáról pedig itt.

A jelen és a jövő

Az idejekorán elkezdett retrovírus-ellenes kezelés jelentősen javítja a HIV vírussal fertőzöttek túlélési mutatóit - olvasható egy új tanulmányban... [tovább]

"A felvilágosító kampányok hiánya nem a betegeken, hanem a társadalmon érződik: még mindig azt gondolják, hogy az AIDS egyenlő a halálos ítélettel." - dr. Szlávik János [tovább]

Források, hasznos linkek

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
Oppenheim szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://biokemia.blog.hu/api/trackback/id/tr321595182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.