Globális Biodiverzitási Egyezmény

http://www.staffsoc3.org.uk/UserFiles/Image/biodiversity.jpgNemrég zajlott le a 2009-es koppenhágai klímakonferencia, sajnos nem sok kézzel fogható eredménnyel, és máris itt az új "találkozó", ahol a globális biodiverzitási megegyezést célozzák meg. Azt, hogy a célokat sikerül-e összehangolni és egyértelművé tenni a héten megtudjuk.

Mintegy 55 ország küldött delegáltakat londoni találkozóra - amit brit és brazil miniszterek tartanak - , ahol is döntenek a globális biodiverzitás védelmét sürgető új megegyezés részleteiről.

A fő cél, hogy összegezzék és döntsenek abban a kérdésben, hogy az októberben tartandó ENSZ biodiverzitás csúcson, mely célokat tárgyalják meg.

A kormányok ugyanakkor szeretnék elkerülni, azt a fajta megosztottságot, amit a már említett tavalyi klímacsúcson tapasztalhattunk.

Hilary Benn, brit környezetvédelmi miniszter a következőkkel érvelt a BBC News weboldalán: "A természet kiaknázása az emberek által, ahhoz a ponthoz közeledik, ahonnan talán nincs visszaút."

"Amit az elkövetkező néhány évtizedben teszünk, meghatározza, hogy az a fajta stabil környezet, melytől az emberi civilizáció függ a legutóbbi jégkorszak óta - mintegy 10.000 éve -, folytatódik-e." - szintén tette hozzá Hilary Benn.

Az intelligens célok

2002-ben a kormányok célul tűzték ki, hogy radikálisan csökkentik a biológiai sokféleség csökkenésének ütemét 2020-ig.

Azonban általános egyetértés mutatkozik abban, hogy ez a cél nem fog teljesülni. Így, az idei csúcson, melyet októberben Japánban tartanak az ENSZ biológiai sokféleségről szóló egyezményéről (CBD), a kormányok valószínűleg új célokat fogadnak majd el.

http://maps.grida.no/library/files/biodiversity-loss-state-and-scenarios-2006-and-2050.jpg

Az ENSZ által előkészített dokumentumok, melyek az érintett kormányokkal történ konzultáció után született, a következő új célokat tartalmazzák:

  • megállítani a biodiverzitás csökkenésének ütemét 2020-ig
  • a biodiverzitást károsító szubvenciók leállítása
  • a destruktív halászati gyakorlatok leállítása
  • a fajok nem szándékos, egyik helyről a másikra történő szállításának kontrollálása
  • a szárazföldi és vízi területek, legalább 15%-nak védelem alá helyezése

 

Az eheti találkozó eredményei az októberi csúcstalálkozó alapját fogják képezni. A házigazdák remélik, hogy az előre megvitatott, számos ország bevonásával történő egyezkedés hatékonyan segíti majd a közös eredmények létrejöttét, továbbá a decemberi klímacsúcson tapasztalt széthúzás a továbbiakban nem lesz tapasztalható.

A delegáltak ezen kívül megvitatják, hogy milyen erőforrások bevonásával lehetséges a fejlődő országok olyan szintű felzárkóztatása, mellyel ezen országok is lépést tarthatnak az új célokkal.

Egy, a múlt héten tartott tudományos találkozón, Ahmed Djoghlaf a Biodiverzitási Egyezményért felelős ENSZ-titkárság vezetője elismerte, hogy a 2010-es cél hiba volt, többek között azért, mert a legtöbb ország ezt a célt nem tudta teljesíteni, részben a politikusok és a közvélemény közötti a természetes világ ismeretének hiánya. Mindezt egy tavaly szeptemberi tanulmányra hivatkozva jelentette ki, aminek eredménye szerint az 5 és 10 év közötti brit gyerekek 40%-a nem tud különbséget tenni a darázs és a méh között.

"Az ökoszisztémánk helyreállítására úgy kell tekintenünk, mint egy ésszerű és költséghatékony befektetésre a bolygó gazdasági túlélésébe és növekedésébe.” - Benn szerint.

Sok-sok elgondolkodtató térkép és grafikon itt, itt és itt.

forrás: BBC News

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
Oppenheim szólj hozzá

A bejegyzés trackback címe:

https://biokemia.blog.hu/api/trackback/id/tr571681893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.